Selektor bh. futsalera
22

Krezo: Zasluženo smo prvi, a pokazali smo da možemo djelovati i pod pritiskom

FENA
BiH - Švicarska (Foto: E. M./Klix.ba)
BiH - Švicarska (Foto: E. M./Klix.ba)
Futsal reprezentacija Bosne i Hercegovine u Zenici je osvojila turnir preliminarne faze kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2022. godine i direktno se plasirala u narednu fazu, koja će se igrati u januaru iduće godine.

BiH je u grupi A porazila Kipar s 8:4, Gibraltar s 9:2 te Švicarsku s 5:4 i s maksimalnih devet bodova prošla dalje. Protiv Švicarske su sinoć stalno stizali rezultat, na početku drugog poluvremena gubili i s 1:3, a zatim i 2:4, a jedino vodstvo u tom meču imali su na samom kraju, pri konačnom rezultatu 5:4.

Međutim, koliko su puleni selektora Ive Kreze bili ipak bolji od ostalih rivala, svjedoči i podatak da su u ta tri meča postigli 22 gola, koliko su tačno zajedno postigle selekcije Kipra (14) i Švicarske (8), koje će u aprilu igrati u baražu za plasman u naredni krug kvalifikacija.

"Možemo biti zadovoljni ovim nastupima, jer ipak je tu bilo pet novih igrača, a i bolje reprezentacije osjetile bi izostanak naših ponajboljih igrača: Marija Aladžića, Srđana Ivankovića, Nermina Kahvedžića i Bilala Jelića. Sigurno je da su to igrači koji bi imali određenu minutažu, ali mi smo iskoristili priliku da uvedemo novih pet igrača u kvalifikacijski ciklus, što su oni dobro iskoristili", ističe selektor Krezo, koji je izrazio zadovoljstvo što je njegov tim protiv Švicarske pokazao da i pod pritiskom može djelovati te što su "utakmicu okrenuli na svoj mlin“.

"Zasluženo smo osvojili prvo mjesto u našoj kvalifikacijskoj skupini, ali zahvalio bih se i zeničkoj publici, koja nas je bodrila u svim, ali pogotovo u ovoj zadnjoj utakmici. Puno znači kada publika ovako reagira i kada nas bodri do kraja", ističe Krezo.

Podsjetio je da se svaka utakmica boduje za rejting.

"Ne bi bilo dobro da smo izgubili od Švicarske, jer bi se oni nama primakli i onda bi bio problem. Ovako mi smo ostali na svom rejtingu i sada trebamo nekoga dobiti iz druge jakosne skupine, da se mi ubacimo u tu jakosnu skupinu", objašnjava selektor Krezo.

On najavljuje da će narednih godinu dana nastaviti puno raditi te da će se do januara iduće godine uigravati kroz prijateljske utakmice reprezentacije, a kroz ozbiljan rad u klubovima podizati individualni potencijal svakog reprezentativca. Zbog toga vjeruje da će naredni kvalifikacijski ciklus dočekati i puno spremniji i bolji.