Recesija uzima danak
0

Kreditor preuzima zimovalište u Whistleru usred ZOI-a?

Totalsport
Foto: AP
Foto: AP
Globalna recesija ne štedi posao s nekretninama nigdje u svijetu, pa tako ni u kanadskom Whistleru, gradiću u blizini Vancouvera koji je domaćin većini olimpijskih takmičenja na snijegu.

Skijaški resort pod imenom Whistler-Blackcombe, koji u vlasništvu drži firma za poslovanje s nekretninama Intrawest, mogao bi tako promijeniti vlasnika usred održavanja Zimskih olimpijskih igara.

Intrawest, tačnije kompanija Fortress Investments, koja je Intrawest otkupila prije četiri godine, trenutno nema na raspolaganju pola miliona dolara, koliko je dobavljačima i kreditorima na ime dugovanja trebala platiti do kraja prošle godine. Posljednji rok za odgodu od najvećeg vjerovnika, kompanije koja danas u vlasništvu drži Lehman Brothers, Intrawest je dobio do sutra (petak) po lokalnom vremenu. Ne bude li dotad uplaćen čitavi iznos, Intrawest će morati prepustiti kompletno zimovalište i sve nekretnine na njemu novom vlasniku.

Nije precizirano bi li to moglo imati ikakvih posljedica po održavanje skijaških takmičenja na Olimpijskim igrama.

Posao sa zimovalištima i uopće sportskim resortima u Sjevernoj Americi trpi goleme financijske gubitke. U utorak je stečaj proglasio East West Resort Development, kompanija-vlasnik nekolicine zimovilišta u Sjevernoj Americi, kao i golf-terena koji nosi ime Jacka Nicklausa smještenog nedaleko od Lake Tahoea.