Argentina i Čile
0

Kreće 33. izdanje relija Dakar

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Danas u Buenos Airesu počinje 33. izdanje najprestižnijeg relija na svijetu, relija Dakar. Treću godinu uzastopno dakarski reli održat će se u Argentini i Čileu.

Na startu relija očekuje se 430 ekipa, što je 20 posto više nego prošle godine. U konkurenciji automobila je prijavljeno 146 posada, nastupit će i 183 motociklista, 33 quada i 68 kamiona. Na rasporedu je 14 etapa koje su ukupno duge više od 9.500 kilometara. Takmičare očekuje prolaz kroz Ande, dionice kroz pustinju Atacama, te niz izazovnih šljunčanih etapa.

Posljednje dvije godine, od kada je reli Dakar zbog sigurnosnih razloga preselio iz Afrike u Južnu Ameriku, pobjede u konkurenciji automobila odnosi njemački Volkswagen, koji je najveći konkurent i ovoga puta.

Prošle godine slavio je Španac Carlos Sainz, inače bivši dvostruki svjetski prvak u reliju.

Godinu ranije najbolji je bio Južnoafrikanac Giniel de Villiers i upravo su njih dvojica najveći konkurenti za naslov. U krug kandidata ubrajaju se i Francuz Stephane Peterhansel, te Katarac Nasser Al-Attiyah.

U konkurenciji motociklista ove sezone je uvedena jedna novost. Takmičiti se mogu samo vozači s motorima čiji obim ne prelazi 450 ccm. Naslov pobjednika brani Francuz Cyril Despres na KTM-u, a njegov najveći konkurent je Španac Marc Coma. Upravo su Despres i Coma osvojili zadnjih pet naslova - Despres 2010, 2007. i 2005, a Coma 2009. i 2006.

Raspored etapa relija Dakar 2011:

  1. januar: Buenos Aires - Victoria
  2. januar: Victoria - Cordoba
  3. januar: Cordoba - San Miguel de Tucuman
  4. januar: San Miguel de Tucuman - San Salvador de Jujuy
  5. januar: San Salvador de Jujuy - Calama
  6. januar: Calama - Iquique
  7. Januar: Iquique - Arica
  8. januar: slobodan dan
  9. januar: Arica - Antofagasta
  10. januar: Antofagasta - Copiapo
  11. januar: Copiapo - Copiapo
  1. januar: Copiapo - Chilecito
  2. januar: Chilecito - San Juan
  3. januar: San Juan - Cordoba
  4. januar: Cordoba - Buenos Aires