sport
0

Košarkaška reprezentacija BiH na okupu u Sarajevu

NINA
Sarajevski hotel Holiday Inn već je postao tradicionalno okupljalište najboljih bosanskohercegovačkih košarkaša, a tako je bilo i jučer, jer bh. košarkaška reprezentacija uskoro započinje s pripremama za odigravanje važnih utakmica u ciklusu kvalifikacija za Evropsko prvenstvo koje će se održati 2005. u Srbiji i Crnoj Gori.

Naši sportski protivnici u borbi za plasman na EP su reprezentacije Turske, Estonije i Nizozemske.

Već na samom početku priprema selektor naše reprezentacije Mensur Bajramović suočio se s otkazima četvorice pozvanih igrača. Prema riječima Bajramovića, Mujezinović je otpao zbog opravdanih privatnih problema, Aleksandar Radojević sudjeluje u košarkaškim kampovima kako bi pronašao NBA angažman, Domagoj Pinjuh ima povredu leđa, a Ivan Opačak je otkazao nastup u reprezentaciji, iz razloga koje Bajramović ne smatra dovoljno opravdanim. Zbog toga su priliku dobili centar Ramiz Suljanović koji nastupa u Austriji i bek Leotara Goran Ikonić.

"Igrači koji su tu došli su s velikom željom i ambicijom da igraju za reprezentaciju i oni će dati svoj maksimum u borbi za ponovni plasman na Evropsko prvenstvo. Sistem takmičenja je bitno izmijenjen u odnosu na ranije i mi sada moramo uraditi kompletan program tjelesne i taktičke pripreme, jer se sve utakmice igraju od 8. do 25. septembra", izjavio je Bajramović.

Prema njegovim riječima planirane su pripreme u Rogaškoj Slatini, zatim dvije prijateljske utakmice protiv Bugarske, a nakon toga slijedi put u Francusku gdje će bh. reprezentacija sudjelovati na turniru zajedno s domaćinom, te Ukrajinom i Hrvatskom. Na kraju će se odigrati dvije utakmice protiv Francuske koje će biti generalna proba pred kvalifikacijske susrete.

U kvalifikacijskoj grupi u kojoj je BiH, Bajramović vidi Tursku kao favorita broj jedan, jer, kako je kazao, Turska ima vrlo nadarenu generaciju igrača koje će pojačati i NBA igrači Okur i Turkoglu. "Mi ćemo s preostale dvije reprezentacije, koje su također prilično kvalitetne, voditi ravnopravnu borbu za plasman na prvenstvo i učinit ćemo sve da nastavimo kontinuitet nastupa na evropskim košarkaškim prvenstvima te da naša zemlja bude 2005. na EP u Beogradu", kazao je Bajramović.

Debitant u bh. izabranoj vrsti je Goran Ikonić igrač Leotara iz Trebinja, koji je odigrao sezonu karijere u matičnom klubu. Ikonić je kazao da je vrlo sretan zbog poziva u reprezentaciju, jer se, kako je rekao, radi o skupu izuzetnih igrača od kojih može dosta naučiti.

"Velika je stvar što sam došao na spisak i ovo je veliko iskustvo koje će mi značajno pomoći u budućoj karijeri. Prihvaćen sam odlično od saigrača, atmosfera je sjajna i nadam se da ćemo se plasirati na EP", kazao je mladi Ikonić.