sport
0

Košarkaši BiH blizu nastupa na EP

FENA
Muška košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine u subotu u Skenderiji protiv selekcije Makedonije igra posljednju utakmicu kvalifikacija za nastup na Evropskom prvenstvu 2007. godine u Španiji.

Pobjedama u zadnja dva susreta nad Izraelom i Portugalom bh. košarkaši su povratili izgubljeno samopouzdanje sa starta kvalifikacija i došli u priliku da novim trijumfom sa više od četiri poena razlike izbore direktan nastup u Španiji. Za osvajanje prvog mjesta u grupi našim košarkašima neophodna je i pobjeda Izraela u Portugalu.

U suprotnom izabranici Nenada Markovića bili bi drugi u grupi, a na EP bi mogli nastupiti na osnovu ukupno osvojenih bodova i koš razlike u poređenju s drugoplasiranim ekipama iz preostale tri kvalifikacione grupe.

Selektor Nenad Marković ističe da je njegova ekipa u zadnja dva susreta prevazišla velike oscilacije sa starta kvalifikacija.

"Protiv Izraela i Portugala ispoštovali smo sve što smo se dogovorili i očekujem da će tako biti i protiv Makedonaca, koje moramo pobijediti. Ne želimo se baviti kalkulacijama i kombinacijama. Ukoliko se sve poklopi, prvi smo, a ako ne igramo dalje", kazao je Marković, koji je posebno pohvalio igru u Portugalu mladog Mirze Teletovića, nakon njegovog povratka u ekipu i nesporazuma s vodstvom reprezentacije.

U osvrtu na zdravstveni bilten igrača Marković je kazao, da je dobar. Svi igrači jutros su trnirali, iako Ervin Jazvin i Damir Mršić još uvijek imaju problema zbog virusne upale grla, ali njihov nastup nije upitan.

Selektor je apelirao na sve navijače i ljubitelje košarke da pomognu našoj selekciji u ovom izuzetno bitnom susretu, koji bi nas mogao odvesti na EP.

Posljednja utakmica kvalikacija u B-grupi BiH - Makedonija igrat će se u subotu u dvorani "Mirza Delibašić" s početkom u 20.00 sati.