Prestigli SAD
27

Zvanična lista FIBA-e: Srbija je prvi favorit za osvajanje Svjetskog prvenstva u košarci

K. H.
Foto: AFP
Foto: AFP
Svjetska košarkaška federacija (FIBA) je na svojoj zvaničnoj stranici objavila novu listu favorita za Svjetsko prvenstvo koje se ove godine igra u Kini, a prema njihovoj analizi novi favorit za osvajanje svjetskog trona je košarkaška reprezentacija Srbije.

Na prethodnoj listi glavni favorit za osvajanje Svjetskog prvenstva bila je reprezentacija Sjedinjenih Američkih Država, ali to se promijenilo nakon što je reprezentacija Srbije odradila pripreme u Grčkoj gdje su prikazali fantastičnu igru i najavili velike stvari, što je i sama FIBA prepoznala.

U objašnjenju se navodi da reprezentacija koja uspije poraziti Grčku bez Miloša Teodosića i Nikole Jokića pred 18.000 navijača u Atini, a za koju igra Giannis Antetokounmpo, pokazuje izvanrednu snagu i niko drugi ne zaslužuje da bude prvi favorit za osvajanje Mundobasketa.

Amerikanci su trenutno na drugom mjestu, a iz FIBA-e su objasnili da rezultati koje Srbija već godinama stvara, pored forme u kojoj se nalazi, zaslužuje da bude na prvom mjestu. Sjedinjene Američke Države, zanimljivo, nikada nisu osvojile titulu prvaka svijeta kada se igralo u Aziji, a zanimljivost je i to da nikada nijedan tim nije osvojio tri uzastopne titule na Svjetskom prvenstvu.

Što se tiče ostalih favorita, na trećem mjestu se nalazi Španija, a četvrta je Francuska. Slijede Grci, Litvanci, zatim Argentina, Rusija, Australija i Brazil.