Optimistične izjave
0

Zmajice pred odlazak na Eurobasket: Želimo predstaviti BiH u najboljem svjetlu

A. K.
Optimizam vlada u bh. ekipi (Foto: A. K./Klix.ba)
Optimizam vlada u bh. ekipi (Foto: A. K./Klix.ba)
Ženska košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine odlazi na Evropsko prvenstvo u košarci koje će biti održano u Španiji i Francuskoj. Tim povodom danas je održana konferencija za medije na kojoj su predstavnice naše zemlje izrazile svoja očekivanja.

Proteklih 35 dana bh. košarkašice su provele u trenažnom procesu u okviru priprema za predstojeće Evropsko prvenstvo na kojem će naša zemlja svoje predstavnike imati poslije 22 godine. Naše djevojke će svoje utakmice igrati u Francuskoj, tačnije u Strazburu,

Selektor ženske košarkaške reprezentacije BiH Goran Lojo, kojem je zvanično ugovor produžen za još dvije godine, danas je naveo da su njegove igračice u proteklih nešto više od mjesec dana odradile sve aktivnosti koje su bile i planirane.

"Sve treninge koje smo planirali smo i završili, a kada je riječ o zdravstvenom biletnu igračica, mogu reći da je on povoljan. Sve su spremne i dale su svoj maksimum toko priprema", naveo je Lojo.

Bh. košarkašicama sada predstoji najteži dio u kojem trebaju pokazati sve što su radile, a na krilima pozitivne atmosfere nadaju se ostvarenju što većeg broja pobjeda.

"Uradit ćemo sve da pokušamo ostvariti jednu pobjedu koja bi nas odvela u drugi krug prvenstva. Sve ostalo što napravimo, za nas bi bila velika pojeda, uspjeh i dodatni iskorak u košarci. Davat ćemo maksimum i ostvariti najbolji mogući rezultat", naveo je selektor, istaknuvši da mu je velika čast što će bh. igračice predvoditi i na idućim kvalifikacijama za Eurobasket 2023. godine.

Nakon intenzivnih priprema tim-menadžerica reprezentacije Razija Mujanović kaže da igračka forma tek sad dolazi do izražaja.

"U tom periodu mi smo imali kontrolne utakmice gdje nam rezultat nije značio, već nam je bilo bitno da se poslože neke stvari i da sve igračice razigramo u čemu smo uspjeli. Naš rad će tek sada biti vidljiv", naglasila je Mujanović.

Kapitenka Zmajica Milica Deura rekla je kako ekipu krasi posebna atmosfera i energija, koja će široj javnosti biti vidljiva na Eurobasketu.

"Uz kvalitet koji posjedujemo i timski duh, vjeruje da će nam atmosfera navijača pomoći. Za sve nas će biti prvi put da nastupamo na ovakvom takmičenju i to je veliki motiv da se pokažemo i predstavimo BiH u najboljem svjetlu. Vjerujem da ćemo sve pokazati na terenu i sve vas koji navijate za nas učiniti ponosnim", potcrtala je ona.

Jedna od najboljih igračica svijeta, 27-godišnja Jonquel Jones na poziciji centra igrati će za BiH na Eurobasketu 2021. Ona se danas također obratila predstavnicima medija.

"Uklapam se dobro u ekipu i očekujem da dobro igramo i pobijedimo mnogo utakmica. Znam da BiH dugo godina nije bila na Evropskom prvenstvu, ali ja se dobro osjećam, spremna sam da igram i dam svoj doprinos", navela je Jones.

Vrijedi kazati da je prije nekoliko dana u potpunosti zatvorena finansijska konstrukcija, odnosno osigurana su sredstva za cjelokupan boravak bh. košarkašica u Francuskoj.

"Sve smo uspješno priveli kraju, tako da naša ekipa bez poteškoća odlazi na Evropsko prvenstvo. Ovom prilikom bih se svima zahvalio koji su nam pomogli tokom pripremnog perioda", izjavio je generalni sekretar Košarkaškog saveza BiH Amer Čolan.

Evropsko prvenstvo u košarci će biti održano u Španiji i Francuskoj od 17. do 27. juna ove godine.