Košarka
0

Ženska U20 reprezentacija BiH putuje na Eurobasket u Portugal

Piše: E. B.
Našim mladim damama cilj je opstanak (Foto: ksbih.ba)
Našim mladim damama cilj je opstanak (Foto: ksbih.ba)
Ženska U20 reprezentacija večeras će otputovati za Portugal na Evropsko prvenstvo koje se igra od 9. do 17. jula.

Ovo će biti historijski prvi nastup jedne omladinske ženske reprezentacije naše zemlje u Diviziji A nakon što su prošle godine u Podgorici na EP Divizije B naše mlade dame predvođene Maricom Gajić suvereno osvojile zlato.

Na takmičenju koje će se igrati u Matosinhosu primarni cilj je opstanak, a odlazak u Portugal je osiguran, između ostalih, pod pokroviteljstvom laboratorije Prolab.

Reprezentacija je u sklopu priprema koje su počele 7. juna odigrala četiri prijateljske utakmice (protiv Slovenije i Hrvatske te dva puta protiv Crne Gore) i selektorica Mara Brčaninović je zadovoljna radom igračica.

Za reprezentaciju BiH će igrati: Nikolina Delić, Anđela Delić, Melisa Brčaninović, Lejla Omerbašić, Tamara Brčina, Jovana Marković, Sara Borić, Žeklina Milošević, Vanja Vasilić, Nikolina Zubac, Naida Glotić i Nedžla Kovačević.

Naša reprezentacija se nalazi u grupi A zajedno sa prvim favoritom turnira i aktuelnim prvakom selekcijom Španije, domaćinom te Poljskom. Sistem takmičenja je identičan onom U17 Svjetskog prvenstva te će sve četiri selekcije iz grupe proći u osminu finala.

Raspored utakmica grupe A:

  1. juli: BiH - Portugal (22:15)
  2. juli: BiH - Poljska (19:30)
  3. juli: BiH - Španija (19:30)