Protiv pravila lige
7

Zašto je otišao u Clipperse? Kawhi postavio Lakersima uslove koje je nemoguće ispuniti

E. B.
Foto: AFP
Foto: AFP
Kawhi Leonard je pred početak ove sezone napustio Toronto Raptorse i potpisao za Los Angeles Clipperse u jednoj od najvećih saga u NBA ligi u posljednjih desetak godina.

Mnogo se nagađalo o tome gdje će Leonard nastaviti karijeru, a u igri su bile tri opcije: ostanak u Torontu ili prelazak u jedan od dva kluba iz Los Angelesa.

Na kraju se Kawhi odlučio na odlazak u Clipperse, a The Athletic je otkrio zašto nije otišao u Lakerse.

Naime, Leonardov ujak Dennis Robertson koji i vodi brigu o Kawhijevoj karijeri, je pred Lakerse postavio nemoguće uslove koji se kose sa pravilima NBA lige.

Osim što je tražio više novca nego je kolektivnim ugovorom dogovoreno (Leonard je potpisao trogodišnji ugovor sa Clippersima vrijedan 103 miliona dolara), Robertson je od Lakersa tražio da Kawhi dobije privatni avion, te određeni postotak novca od reklama.

Dok se o posljednje dvije stavke moglo razmišljati, a traženi novac ionako zakonski nije moguće bilo ponuditi, Lakersi su odustali od Kawhija zbog zahtjeva da igrač dobije određeni dio vlasništva Lakersa.

Robertson je pravdao svoju ponudu riječima da je i Magic Johnson kao igrač dobio dio vlasništva, no iz Lakersa su mu poručili da su se pravila NBA lige promijenila, te da to nije legalno uraditi, baš kao ni dati veći novac od dozvoljenog za ugovor.

Čini se da su se na kraju čitavi pregovori iskoristili kako bi Kawhi dobio što bolji ugovor sa Clippersima, a iz pouzdanih izvora The Athletic je saznao da je i pred Toronto postavljen sličan paket zahtjeva.