Košarka
0

Yao Ming u Kući slavnih već sljedeće godine?

Totalsport
Yao Ming
Yao Ming
Nedavno penzionisani kineski košarkaš Yao Ming u košarkaškoj kući slavnih u Springfieldu bi se mogao naći već u augustu iduće godine, kada će biti inauguriran razred 2012.

Taj je čin i dalje pod velikim znakom pitanja s obzirom da je jedno od osnovnih pravila kod primanja minimalno čekanje od pet godina nakon završetka karijere.

No, Kineski košarkaški savez, koji želi najboljega azijskog košarkaša u historiji predložiti u nominacijski proces, raspitivao se o mogućnosti da Yao uđe u Kuću slavnih zasad samo u svojstvu zaslužnika, za što dosad nisu vrijedila tako striktna pravila.

Izvršni direktor Kuće slavnih John Doleva potvrdio je da je Kinezima razjasnio detalje prijave, te da su obećali poslati potrebne papire do istaknutog roka.

Uspiju li Kinezi progurati svoju zvijezdu među nominirane, ta će vijest biti poznata krajem godine. Nakon dva kruga glasanja novi će članovi biti poznati u februaru tokom All-Star vikenda u New Orleansu. Svečanost primanja održat će se najvjerojatnije u augustu.

Yao je objavio prekid košarkaške karijere prije tri sedmice u Šangaju. Centar Houston Rocketsa morao se povući nakon serije teških povreda u stopalu i gležnju, zbog kojih je propustio praktički kompletne dvije posljednje sezone, te čak 250 utakmica Rocketsa tokom šest zadnjih sezona.