Košarka
0

Yao Ming objavio kraj karijere

Totalsport
Yao Ming
Yao Ming
Najbolji azijski košarkaš svih vremena Yao Ming i službeno je objavio jutros u Šangaju da završava košarkašku karijeru izrešetanu povredama.

"Danas službeno završava moja karijera", rekao je 229 centimetara visoki Kinez za čiju se oproštajnu pres-konferenciju tražila "karta više".

Yao Ming proveo je osam sezona u NBA-u, ali je isto tako propustio 250 utakmica regularnog dijela sezone u posljednjih šest godina. Kinez je bio prvi pick drafta 2002. godine kada su ga izabrali Houston Rocketsi.

"Danas je vrlo važan dan za mene, koji ima posebno značenje i za moju košarkašku karijeru i za moju budućnost. Otkako sam morao pauzirati po treći put zbog povrede stopala krajem prošle sezone, puno sam razmišljao o svojoj karijeri, kao i o svojoj budućnosti. I danas objavljujem svoju ličnu odluku, a ta je da prekidam svoju profesionalnu košarkašku karijeru. Međutim, jedna vrata se zatvaraju, a druga se otvaraju", rekao je Ming.

Yao Ming vratit će se u rodni Šangaj, odnosno bivši klub Šangaj Sharks, gdje će vrlo vjerovatno postati sportski direktor kluba.

Oproštajnoj pres-konferenciji prisustvovao je i sportski direktor Houstona Daryl Morey koji je morao tražiti dozvolu uprave NBA-a da dođe u Šangaj, jer je za vrijeme štrajka zabranjen bilo kakav kontakt kluba i igrača. David Stern dao mu je dozvolu, te je ujedno poslao poruku putem videolinka.

"Yao Ming bio je čudesan igrač i dokaz o globalizaciji NBA-a. Njegova dominantna igra kao i predanost humanitarnom radu učinile su ga jednim od najomiljenijih sportista današnjice i ponudile most između kineskih i američkih ljubitelja košarke", rekao je glavni čovjek NBA-a.

Na kraju pres-konferencije koja je trajala 90 minuta Yao Ming se zahvalio svojoj porodici, prijateljima u Kini i Americi kao i svojim dugogodišnjim suparnicima na terenu.

"Želio bi se zahvaliti Shaquilleu O'Nealu koji me učinio boljim igračem", rekao je skromni Kinez.

Uprkos velikoj sklonosti povredama, Houston je bio spreman produžiti ugovor s Mingom ukoliko se iz Kine vrati zdrav, međutim to se, nažalost, nije dogodilo.

Kinez je osam puta odabran da nastupi na NBA All-Star utakmicama na kojima je bilježio 19 poena i 9,2 skoka u prosjeku. Nakon prve sezone, Ming je pomogao Rocketsima da dvije uzastopne godine nastupe u doigravanju, a u sezoni 2008/2009 dao je veliki doprinos u plasmanu Houstona u drugo kolo doigravanja, po prvi put nakon 1997. godine. U tom je kobnom drugom kolu protiv Los Angeles Lakersa i zaradio povredu stopala nakon treće utakmice koja ga je kako se ispostavilo koštala i karijere.

Yao Ming je na Olimpijskim igrama u Pekingu bio jedan od nositelja baklje, te nositelj nacionalne zastave na otvaranju igara. Kao veliki humanitarac donirao je dva miliona dolara za obnovu škola u potresu pogođenom gradu Sečuanu 2008. godine.

NBA