Ogromno interesovanje
6

Wembanyama uskoro debituje za San Antonio, dvorana u potpunosti rasprodata za prijateljski meč

K. H.
Francuski košarkaš Victor Wembanyama debitovat će za San Antonio Spurse u petak, a dvorana za prijateljski meč protiv Charlotte Hornetsa je u potpunosti rasprodata.

Ljetna liga u Las Vegasu počinje 7. jula, a NBA liga je objavila da su karte za prvi dan programa rasprodate i da je interesovanje za debi Wembanyame ogromno.

Podsjećamo da je San Antonio birao ovog Francuza kao prvog pika na NBA draftu, a da će na njegovom debiju biti blizu 19.000 navijača.

Wembanyama je zbog ogromne želje da se odmah dokaže u NBA ligi odlučio da se ne odazove selektoru Francuske Vincent Collet za učešće na Svjetskom prvenstvu koje će se održati u Indoneziji, Japanu i Filipinima.

"To ne bi bilo realno u smislu razvoja i nerazborito u smislu zdravlja", pravdao je svoju odluku mladi francuski superstar.

Bivši igrač Metropolitansa 92 ovaj je izbor ocijenio i "neopozivim" i "frustrirajućim", istaknuvši da bi učešće na Mundobasketu od 25. augusta do 10. septembra, značilo ukupno 170 utakmica u 24 mjeseca, uključujući nadolazeću sezonu i Olimpijske igre u Parizu naredne godine.

"Nadam se da će ljudi razumjeti. Francuska ekipa je i dalje u fokusu. Želim s njom osvojiti što više naslova. Ali mislim da je to nužna žrtva", dodao je 224 cm visoki Wembanyama.

Ta njegova odluka izazvala je bijes dijela javnosti, a najviše mu zamjeraju što je već sa 19 godina počeo da propušta reprezentativna okupljanja.