Kvalifikacije za SP
49

Vujošević: Rusija je favorit protiv kojeg imamo šanse, pustite Musu da na miru igra košarku

Piše: D. B.
Duško Vujošević (Foto: Harun Muminović/Klix.ba)
(Foto: Harun Muminović/Klix.ba)
Košarkaški savez BiH je danas održao konferenciju za medije čiji je povod bilo okupljanje seniorske reprezentacije BiH za kvalifikacijske utakmice za Svjetsko prvenstvo 2019. u Kini, koje naš državni tim igra 24. novembra u Sarajevu protiv Rusije te 27. novembra kao gost Francuskoj.

Vujošević je nezadovoljan odnosom NBA lige prema Evropi, kao i odnosom između FIBA-e i Eurolige, jer je posljedica toga nedostatak vremena za pripreme te izostanak važnih igrača.

"Zbog odnosa NBA-a prema evropskoj košarci i odnosa FIBA-e i Eurolige, treneri reprezentacija su došli u situaciju da ne mogu raditi svoj posao. Došlo je vrijeme da se važne utakmice igraju nakon četiri dana treninga. Malo drugačije je s reprezentacijama koje su tokom ljeta bile zajedno, imaju neki temelj, ali ni to nije dovoljno. Međutim, mi koji nismo bili skupa i koji imamo potpuno drugačije reprezentacije nego ranije, svodimo rad na nešto apsurdno. U nogometu za Argentinu Lionel Messi mora igrati prijateljsku utakmicu, a nije manja zvijezda od naprimjer Jusufa Nurkića ili Timofeyja Mozgova u košarci", izjavio je Vujošević.

Foto: Harun Muminović/Klix.ba
Foto: Harun Muminović/Klix.ba

On je obećao veliku borbu našeg tima protiv favorizirane Rusije, ali je kritikovao one koji stvaraju atmosferu pretjeranog optimizma.

"U situaciji kad Rusima fale određeni igrači, stvara se atmosfera da je to prilika za BiH. Mi ćemo se boriti, ali imam utisak da od tri drveta ne vidimo šumu. Smeta mi stvaranje nerealnog optimizma. Uvijek sam bio radan i skeptik. U vremenu koje imamo na raspolaganju za pripremu utakmice, ta skeptičnost se povećava. Međutim, ovo je prilika za momke, a Sarajevo ima priliku da organizuje košarkaški spektakl. Rusija je favorit, ali ćemo dati sve od sebe kako bismo što više uradili. Za košarku je bitan skok, ali da bi je dobro igrao, moraš biti na zemlji. Određeni mediji stvaraju atmosferu da nismo na zemlji, to nije dobar uvod na utakmicu i ono poslije nje. Svijet i košarka u BiH se neće završiti ni poslije pobjede, ni poslije poraza", rekao je naš selektor.

Odnosom bh. reprezentativaca je zadovoljan te je najavio veliku borbu na parketu. Također, nada se da će publika doći i podržati reprezentaciju.

"Igrači su se odazvali s entuzijazmom, žele igrati za reprezentaciju, a na treninzima su pokazali pravi odnos. Imali smo problem s povrijeđenim Tomićem, a ta povreda ga zasad eliminiše. Rusi su favoriti, ali je moguće da napravimo iznenađenje. Dat ćemo svoj maksimum, iako nismo imali dovoljno rada koja je dobar preduslov za pobjedu. Očekujem da će dvorana biti puna te da će se igrači boriti za svaku loptu. Svi ćemo se staviti u funkciju tima", kazao je Vujošević.

Stao je i u odbranu mlade zvijezde Džanana Muse te ga pokušao zaštititi od pritiska koji mu mnogi nameću.

"Volio bih da Musu ostavite na miru, da ga pustite da igra košarku. Dečko ima 18 godina, ne bi trebao biti neko ko će biti refleksija za ostvarivanje tuđih želja i ambicija. Razni ljudi ga obavještavaju da dolazi devet skauta da ga gledaju, shvatite koje je to opterećenje čovjeku koji treba da igra", jasan je bio iskusni stručnjak.

Elmedin Kikanović (Foto: Harun Muminović/Klix.ba)
Elmedin Kikanović (Foto: Harun Muminović/Klix.ba)

Kapiten košarkaške reprezentacije BiH Elmedin Kikanović je istakao da naš tim čeka težak zadatak, ali i da predaje neće biti.

"Situacija je specifična za trenere i igrače, prvi put se takmičimo u ovom sistemu, ranije smo imali 30 ili 40 dana za pripreme, da odigramo prijateljske utakmice, a onda nastupimo u zvaničnim utakmicama. Svi igrači su stigli motivisani, pokazali su dobar odnos. Naš je zadatak da usvojimo zahtjeve stručnog štaba te da ove utakmice dočekamo što spremniji, a prvi protivnik je Rusija, četvrta reprezentacija Evrope. Oni će imati do osam igrača koji su bili četvrti u Evropi. Igramo protiv ozbiljne reprezentacije s igračima iz ozbiljnih ekipa, čeka nas težak zadatak. Iskoristit čemo vrijeme maksimalno, vjerujem da uz pomoć navijača možemo napraviti dobar rezultat", izjavio je Kikanović.

Džanan Musa (Foto: Harun Muminović/Klix.ba)
Džanan Musa (Foto: Harun Muminović/Klix.ba)

Mladi bh. košarkaš Džanan Musa je također motivisan te se nada podršci navijača.

"Došli smo motivisani za utakmice, neće nedostajati želje za pobjedom. Rusija je veliki favorit, ali mi imamo svoje šanse. Nadam se da ćemo ih iskoristiti. Pripremamo se nekoliko dana, nije dovoljno, ali takav je sistem. Tu smo da sprovedemo zamisli selektora na utakmici. Pozivam navijače da nas podrže", poručio je Musa.

Utakmica s Rusijom se igra 24. novembra u dvorani Mirza Delibašić u Sarajevu, a počet će u 18:45 sati. Tri dana kasnije gostujemo Francuskoj.

Na današnjoj konferenciji za medije je potpisan sponzorski ugovor između Sarajevo Osiguranja i KSBiH.