Selektor bh. tima
73

Vujošević: Igrači su spremni za Švedsku, zaslužuju podršku

Piše: D. B.
Duško Vujošević (Foto: Harun Muminović/Klix.ba)
Duško Vujošević (Foto: Harun Muminović/Klix.ba)
Seniorska košarkaška reprezentacija BiH večeras u Sarajevu igra prijateljsku utakmicu protiv Austrije te tako privodi kraju svoje pripreme za pretkvalifikacije za Svjetsko prvenstvo i utakmicu protiv Švedske. Tim povodom se novinarima obratio selektor našeg državnog tima Duško Vujošević koji je zadovoljan dosad obavljenim poslom.

"Turnir u Makedoniji, s obzirom na povrede i sve okolnosti, zalaganje i rezultati su bolji nego što smo očekivali. To ne bi trebalo kreirati lažne iluzije, to su pripremne utakmice. Ovo je mladi tim bez iskustva koji će sigurno biti drugačije opterećen u zvaničnim utakmicama. On mora imati podršku, ali ne pravimo alibi što nismo kompletni, niti gubimo vezu s realnošću. Svjesni smo da tim ima dosta limita i prostora za napredak, radimo na tome", izjavio je Vujošević.

On je pozvao klubove da više pažnje posvećuju mladim igračima.

"Reprezentacija ne može biti dobra ako nema dobrih klubova. Klubovi moraju staviti akcent na mlade igrače, da trenutni rezultat ne bude primarni cilj s potrošenim igračima, da djeca iz BiH ne odlaze u region, po drugim zemljama. Oni trebaju biti oslonac na kojem se pravi reprezentacija u kojoj se ne okupljaju najbolji igrači, nego u kojoj se oni razvijaju i postaju dobri. Druge opcije nemamo, niti kraćeg puta do uspjeha. Vidjet ćemo šta će biti na utakmicama, ali ovaj tim zaslužuje podršku", rekao je naš selektor.

Vujošević smatra da su igrači spremni za pretkvalifikacije.

"Tim je spreman za prvu utakmicu, naporno se radilo. Igrači su dali maksimum na treninzima, mogu na utakmicu mirne savjesti. Imamo povreda, ali to su problemi od kojih ne treba praviti alibi. Švedska je favorit, ali mi ne idemo s bijelom zastavom. Pokazat ćemo hrabrost. Brzina igranja utakmica je takva da bez obzira na rezultat moramo staviti tačku na odigrani meč i okrenut se sljedećem susretu", završio je Vujošević.

Utakmica između Švedske i BiH se igra 2. augusta u Norrkopingu.