NBA finale
7

Vrijeme je za završno poglavlje trilogije: Warriorsi ili Cavaliersi, Durant ili James?

Piše: E. B.
Foto: AFP
Foto: AFP
Veliko NBA finale između Golden State Warriorsa i Cleveland Cavaliersa počinje večeras u 3 sata poslije ponoći.

Golden State je prije dvije godine slavio nad LeBronom i grupom poluigrača, Cavsi su prošle sezone iskoristili nedovoljno oporavljenog Curryja i Greenovu glupost i osvojili titulu, a ove godine obje ekipe ulaze u najjačim sastavima i, reklo bi se, s nikad većom motivacijom.

Warriorsi su u ovoj sezoni jači nego prošle, a razlog je, naravno, dovođenje Kevina Duranta. Iako se mislilo da će Curryju i Durantu trebati dvije lopte, oni su pokazali da itekako mogu biti zajedno na parketu i dijeliti loptu, a Durant je konačno pokazao da je sposoban igrati i odbranu.

Ovo će Dubsima biti možda i posljednji napad na titulu s obzirom na to da su se zbog Duranta već odrekli Barnesa, Boguta, Varejaoa, Barbose, Speightsa i Ezelija, a na kraju ove sezone ugovori ističu čak sedmorici igrača, među kojima su najvažniji Curry i Igoudala.

S druge strane LeBron je oko sebe okupio pomoćno osoblje koje bi i bez njega igralo finale Istoka. Ove sezone ekipu su pojačali Korver i Wiliams, a od igrača koji su napustili ekipu najbitniji je Dellavedova. To valjda dovoljno govori koliko (ni)su izgubili proteklog ljeta.

O tome ko je favorit u finalu proteklih sedmica se "lome koplja" širom svijeta. I dok na jednoj strani Warriorsi imaju "Petorku smrti", na drugoj strani je LeBron James, najbolji košarkaš današnjice koji želi dokazati da je bolji nego ikada. Iako je Jordan i dalje neprikosnoven na tronu, James bi mu se mogao približiti trijumfom nad, mnogi smatraju, najboljom ekipom svih vremena.

Obje ekipe do finala se došle s lakoćom (Dubi sa 12-0, Cavsi sa 12-1) i na taj način su na savršen način oslikale ovogodišnji play-off koji nam nije ponudio nikakva uzbuđenja izuzev tri-četiri utakmice. No, finale garantuje spektakl u bar šest utakmica. Uostalom, u dosadašnjih 70 finala u čak 45 slučajeva gledali smo minimum šest mečeva, a samo 25 ih se završilo bar jednom pobjedom poražene ekipe.

Nakon večerašnje utakmice naredne su na rasporedu 4. juna (2:00), 7. juna (3:00), 9. juna (3:00) te ako bude potrebe 12. juna (3:00), 15. juna (3:00) i 18. juna (2:00).

Vrijeme je za završno poglavlje trilogije!