Košarka
6

Vlasniku LA Clippersa doživotna suspenzija i 2,5 miliona dolara kazne

Totalsport
Adam Silver (Foto: EPA)
Adam Silver (Foto: EPA)
Vlasnik Los Angeles Clippersa Donald Sterling suspendovan je doživotno iz svih struktura NBA lige, pokušat će ga se na sve načine natjerati na prodaju tima te će platiti 2,5 miliona dolara kazne.

NBA liga je reagovala na sramotan rasistički istup vlasnika Los Angeles Clippersa Donalda Sterlinga. Prvi čovjek NBA lige Adam Silver na konferenciji za novinare objavio je visinu kazne i ujedno se izvinio svima koje su pogodili i prema kojima su bili usmjereni komentari.

"Istraga je potvrdila kako bez ikakve dvojbe glas na snimci pripada gospodinu Donaldu Sterlingu. Njegove riječi su duboko uznemirujuće i alarmantne. Ovo je bolan trenutak za cijelu NBA porodicu", rekao je Silver.

Silver je objavio i visinu kazne.

"Gospodinu Sterlingu izričem doživotnu suspenziju u svemu vezanom uz Los Angeles Clipperse i NBA ligu. Gospodin Sterling ne smije prisustvovati NBA utakmicama ili treninzima te se ne smije pojavljivati u prostorijama Clippersa, ne smije donositi nikakve odluke vezane uz igrače i klub. Izričem mu i najvišu moguću kaznu prema pravilniku, a ona iznosi 2,5 miliona dolara. Što se tiče njegovog vlasništva u Clippersima, učinit ću sve što je u mojoj moći da ga natjeram na prodaju kluba. Vlasnici klubova mogu ga natjerati na to", dodao je Silver.

Prvi čovjek lige ujedno se i izvinio svima pogođenima Sterlingovim komentarima, a posebno pionirima lige koji su doveli NBA gdje je danas. Odluka koju je donio Silver primjenjuje se odmah.