Finale prvenstva BiH
4

Vlašić: Igokea je favorit, ali idemo utakmicu po utakmicu

FENA
Košarkaši Zrinjskog u subotu će odigrati prvu utakmicu finala prvenstva Bosne i Hercegovine, a trener Plemića Hrvoje Vlašić smatra da je njegov tim ispunio cilj s početka sezone, a to je ulazak u finale.

Nakon dvije uvjerljive pobjede nad Sparsima u Ligi za prvaka i osvojenog prvog mjesta u ligaškom dijelu natjecanja, javnost je očekivala da će Zrinjski lakoćom do finala. Međutim, Sparsi su se u doigravanju pokazali kao tvrd orah i polufinalna serija je riješena tek u zadnjoj četvrtini treće utakmice.

"Ovo je bila sedma međusobna utakmica Zrinjskog i Sparsa. Još od one prve koju smo odigrali krajem prošle godine i koja je bila na razini utakmica u ABA ligi, ja sam znao da ćemo imati teške utakmice s njima. Mislim da su dobro složeni, imaju kvalitetu, iskusne igrače, ali i mlade igrače koji su godinama tu. U doigravanju se stvari mijenjaju, playoff je druga priča. Mi smo ušli u prvu utakmicu misleći da je dovoljno ono što smo igrali do tada. Čekali smo nekih svojih pet minuta, međutim previše smo se otvorili, oni su postizali lagane poene, zatvorili obranu i samopouzdanje im je stalno raslo. Druga utakmica u Sarajevu nije bila lijepa za gledati. Nastojali smo se maksimalno mobilizirati i doći do pobjede kako bi ostali u seriji. Značaj zadnje utakmice učinio je svoje i mi nismo imali tečnosti u igri u prvom poluvremenu. Ipak smo držali priključak, stalno se vraćali, ali smo konstantno bili u rezultatskom deficitu. Kada nam se otvorio šut za tri poena u posljednjoj četvrtini morali su nam prići bliže što nam je otvorilo više prostora za prodore, povezali smo nekoliko šutova i na kraju došli do pobjede", rekao je Vlašić, a na pitanje da li Zrinjski ima snage za još jedan podvig, rekao je:

"Snage i motiva sigurno ima. Činjenica je da smo mi pobijedili u dvije od tri utakmice koje smo igrali s njima. Mi smo imali neki svoj motiv, Igokea je u tom periodu imala neke svoje probleme, ali sada kreće nova serija. Teško mi je nešto sada općenito govoriti osim da smatram kako su oni favoriti. Međutim, mi imamo lijepu poziciju, prednost domaćeg terena i idemo utakmicu po utakmicu pa ćemo vidjeti", dodao je trener Zrinjskog.

Vlašić je nakon toga rekao da je cilj Zrinjskog od početka sezone bio ulazak u finale i da će dati sve od sebe da pokušaju osvojiti titulu prvaka.

"Sigurno je nama to veliko rasterećenje i sigurno će manji pritisak biti na našim igračima. Naš je cilj od početka bio ulazak u finale i drago mi je da smo to ostvarili. Imamo sada neki impuls i dat ćemo sve od sebe da dobijemo i odigramo dobro cijelu seriju", kazao je trener Zrinjskog, pa nastavio:

"Za momčadi koje imaju zagarantiran status njima je sigurno to pozitivna odluka, ali po mom mišljenju to nije dobro. Gubi se pravi natjecateljski naboj da se boriš za nešto, ali finale je finale i sigurno je da svatko želi izaći kao pobjednik. S druge strane, da nije donesena takva odluka sigurno bi sada bila drukčija situacija. Bilo bi dodatnih ulaganja u klubovima, ne vjerujem da bi Igokea otpuštala neke igrače i sigurno bi sada bili jači", dodao je Vlašić.