Košarkaški kamp na Jahorini
0

Vlade Divac se družio s mladim nadama

Sarajevo-x.com
Kamp na Jahorini (Foto: F. Krvavac/Fotoservis)
Kamp na Jahorini (Foto: F. Krvavac/Fotoservis)
Na olimpijskoj planini Jahorina više od dva mjeseca u pet smjena trajao je 8. međunarodni košarkaški kamp "Hypo Three Points". Organizator kampa bio je Košarkaški klub Zvijezda iz Banjaluke a glavni sponzor je već sedmu godinu zaredom Hypo Alpe Adria bank AD Banja Luka.

Ove godine u kampu u hotelu Bistrica na nadmorskoj visini 1.670 metara, udaljenom 25 kilometara od glavnog grada BiH, bilo je 639 kampera, a pored mladih košarkaša i košarkašica iz BiH, sudjelovali se još mlade nade iz Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Austrije, Mađarske.

Samo u posljednjoj smjeni bilo je 100 kadeta iz beogradskog Partizana. S mladim košarkaškim naraštajima radilo je 120 trenera – promotora. Inače, tokom osam godina rada kampom je prodefilovalo preko 4.200 kampera, a treniralo ih blizu 200 trenera iz cijelog regiona.

Kamp je počeo s radom 19. juna. Otvorio ga je Predrag Saša Danilović, proslavljeni košarkaš, a sada predsjednik KK Partizan iz Beograda.

"Ovo je jedan od najznačajnijih kampova u regionu. Naš trud i rad punih osam godina postao je prepoznatljiv i iz godine u godine, pažnja za boravak u našem kampu je sve veća. Imali smo ove godine 490 polaznika, preko 120 trenera, demonstratora i gostiju. Najvažnije da su djeca napustila Jahorinu sretna, što su imali priliku boraviti u jednom ovakvom kampu. Nastojimo da iz godine u godinu imamo što bolje uvjete rasa rada, a siguran sam da su naši sudionici i gosti bili prezadovoljni onim što im je pružila ova olimpijska ljepotica i hotel Bistrica", rekao je Boban Stanojević, jedan od koordinatora kampa iz KK Zvijezda.

Na svečanosti prigodom završetka rada kampa na Jahorini je boravio i bio promotor proslavljeni košarkaš Vlade Divac, sada predsjednik Olimpijskog komiteta Srbije kao i Žarko Paspalj, član OK Srbije.

"Izuteno mi je drago što sam boravio na Jahorini i družio se sa mladim nadama i pokušao im prenijeti nešto od mog iskustva. U toku svoje košarkaške karijere prošao kroz veliki broj kampova i siguran sam da će im boravak u jednom ovakvom kampu biti od velike koristi. Da bi Jahorina, pored što je bila olimpijska, bila i košarkaša mora u skorijoj budućnosti dobiti dvoranu", rekao je Vlade Divac, predsjednik OK Srbije.

"Velika mi je čast što sam bio promotor Jahorini i vidio sam da se radi o izvanrednoj organizaciji. Lijepo je što se na jednom mjestu okupio veliki broj djece koja će mnogo naučiti sa stručnjacima koji će im biti na raspolaganju", rekao je Žatko Paspalj.

Ovo jedini košarkaški kamp koji ima licencu Olimpijskog komiteta BiH, Košarkaškog saveza BiH, Košarkaškog saveza RS i Ministarstva za porodicu, omladinu i sport u RS.