"Thrilla in Manila"
86

Velika senzacija: Košarkaši Njemačke nakon drame srušili SAD i zakazali finale protiv Srbije

H. H.
Foto: FIBA
Foto: FIBA
Košarkaška reprezentacija Njemačke plasirala se u finale Svjetskog prvenstva nakon što je u polufinalu napravila senzaciju i savladala prvog favorita turnira selekciju SAD-a rezultatom 113:111.
Njemačka će u finalu igrati protiv Srbije koja je prethodno nadigrala Kanadu rezultatom 95:86.

Njemačka je izvanredno otvorila susret i već u prvoj četvrtini povela je 25:15, ali Amerikanci su se ekspresno vratili i brzo su poravnali.

U drugoj dionici SAD su povele 48:43 i činilo se da će uspjeti prelomiti meč, ali ni Nijemci se nisu predavali pa se na odmor otišlo vodstvom Amerike 60:59.

Nastavak utakmice donio je podjednako efikasnu košarku, a Amerikanci nikako nisu pronalazili način da pojačaju odbranu i zaustave raspoložene Nijemce koji su uoči posljedne četvrtine vodili 94:84.

Četiri minute prije kraja SAD je serijom 7:0 došla na samo tri poena zaostatka (106:103), pa je uslijedila prava drama u finišu, koja je ipak pripala Nijemcima. Ključnu trojku pogodio je Obst u posljednjoj minuti kojom je prelomio utakmicu u korist Njemačke.

Nijemce su do pobjede predvodili Andreas Obst sa 24 poena, Franz Wagner sa 22, Daniel Theis sa 21 , dok je raspoložen bio i Dennis Schroder sa 17 poena.

U redovima Amerikanaca najefikasniji su bili Anthony Edwards sa 23 i Austin Reaves sa 21 ubačajem.

Finalni susret između Njemačke i Srbije na programu je u nedjelju od 14:40, dok će se SAD i Kanada od 10:30 boriti za bronzanu medalju.