Zadužio opremu
54

Velika NBA zvijezda ošišala se na ćelavo i otišla u vojsku, država ga nije poštedjela

H. H.
Lauri Markkanen u vojnoj bazi (Foto: Twitter)
Lauri Markkanen u vojnoj bazi (Foto: Twitter)
Zvijezda Utah Jazza Lauri Markkanen (25) počeo je služenje vojnog roka u svojoj domovini Finskoj, a čak ni on nije mogao biti oslobođen dužnosti, iako je bez sumnje vrhunski sportista.

Vojna služba je obavezna za sve muške državljane Finske do 30. godina, a Markkanen se službeno javio na dužnost u ponedjeljak ujutro, obrijane glave i lica.

Sjajni košaršak je već nekoliko puta odgađao svoju služenje vojnog rokia - prvo na koledžu kada je igrao u Arizoni, a zatim dok se takmičio sa finskom reprezentacijom na velikim takmičenjima.

Markkanen je planirao da obavezu ispuni prošle sezone, ali njegov bivši klub Cleveland Cavaliersi su se plasirali u play-off, što mu je poremetilo planove.

Ovaj 25-godišnjak će tokom obuke trenirati u Sportskoj školi Odbrambenih snaga, čiji je glavni zadatak obučavanje izviđačkih odreda za vanredne i ratne uslove, navodi ESPN.

Minimalno trajanje službe iznosi 165 dana, a Markkanen je rođen u Vantai, koja se nalazi nedaleko od Helsinkija.

Podsjetimo, Finska se zvanično pridružila Sjevernoatlantskom savezu (NATO) ranije ovog mjeseca usred ruske invazije na Ukrajinu. Finska i Rusija dijele granicu koja se proteže više od 1287 kilometara.