Četvorica takmičara
49

Večerašnje NBA takmičenje u zakucavanjima je dotaklo dno: Jeste li ikad čuli za ove igrače?

E. B.
Godinama je takmičenje u zakucavanjima na NBA All-Star vikendu bilo najiščekivaniji događaj, naravno nakon same utakmice. No, kako godine odmiču, kvalitet Slam Dunk Contesta je sve manji i manji.

Ove godine za titulu najboljeg zakucavača na svijetu će se takmičiti Kenyon Martin Jr. (Houston Rockets), Mac McClung (Delaware Blue Coats/Philadelphia 76ers), Trey Murphy III (New Orleans Pelicans) i Jericho Sims (New York Knicks).

Oni koji povremeno "bace oko" na NBA utakmice sasvim sigurno nisu nikad čuli ni za jednog od ovih košarkaša, ali ni zagriženi NBA fanovi sasvim sigurno ne bi prepoznali nijednog od njih kada bi ih vidjeli, te se s pravom može zaključiti da je takmičenje u zakucavanjima dotaklo dno.

Najpoznatiji od njih četvorice je Murphy, bek New Orleansa koji ove sezone postiže 12,9 poena za 29 minuta prosječno na parketu.

Martin, sin nekadašnjeg prvog picka s drafta 200. godine Kenyona Martina, ima prosjek od 11,6 poena za 26 minuta u Houstonu, a Sims za Knickse igra u prosjeku 16 minuta ove sezone i prosječno postiže 3,7 poena.

McClung se vodi kao igrač Philadelphije, no nije nikada zaigrao za Sixerse.

Takmičenje u zakucavanjima bi trebalo početi večeras oko 4 sata po srednjoevropskom računanju vremena.