Košarkaški Oscar
12

Večeras prvi put u historiji svečana ceremonija dodjele NBA nagrada

Piše: E. B.
Foto: EPA
Foto: EPA
Večeras će u 3 sata iza ponoći biti prvi put organizovana ceremonija dodjele NBA nagrada po uzoru na popularni Oscar nakon koje ćemo znati odgovor na pitanje koje zanima sve ljubitelje NBA lige: ko će miti MVP lige?

U utrci za MVP-a lige su Russell Westbrook, James Harden i Kawhi Leonard. Jasno je da Leonard nema šanse pobijediti, dok će se oko Hardena i Westbrooka lomiti koplja. Westbrook ima bolje brojke, uostalom postao je drugi igrač u ligi sa triple-double prosjekom kroz čitavu sezonu, dok je Harden sa sličnim statistikama vodio Houston do osam pobjeda više u sezoni.

Za najboljeg šestog igrača lige nominirani su Eric Gordon, Lou Williams i Andre Igoudala. Sve osim Gordonove pobjede bilo bi veliko iznenađenje.

Rookie godine bi trebao biti Joel Embiid, ali teško da će on osvojiti nagradu jer je odigrao samo 31 utakmicu. Uz njega nominovani su Dario Šarić i Malcolm Brogdon i jedan od njih dvojice će uzeti nagradu. No, možda nas NBA liga iznenadi i prvi put dodijeli nagradu za najboljeg novajliju nekom ko je odigrao samo 31 utakmicu.

Za najboljeg odbrambenog igrača će se voditi možda i najveća borba. Kandidati su Draymond Green, Kawhi Leonard i Rudy Gobert i zaista je nezahvalno prognozirati ko će ponijeti titulu najboljeg NBA defanzivca.

Što se tiče nagrade za igrača koji je u protekloj sezoni najviše napredovao, za nju konkurišu Giannis Antetokounmpo, Rudy Gobert i Nikola Jokić. Ovdje je također jasno da će Grk pobijedti.

U konkurenciji za najboljeg trenera su Erik Spoelstra, Gregg Popovich i Mike D'Antoni koji je i najveći favorit za pobjedu.

Pobjednike u ovim kategorijama, također prvi put u historiji, će birati stotinu novinara koji nemaju kontakta sa NBA klubovima.

Osim ovih standardnih kategorija, NBA liga će prvi put izabrati pobjednike u novih šest kategorija u kojima glasaju navijači. To su: najbolje odjeveni NBA igrač, najbolja blokada godine, najbolji pobjednički šut godine, najbolja asistencija godine, najbolje zakucavanje godine i najbolja individualna utakmica godine.

Večerašnju ceremoniju na na njujorškom Lower East Sideu će voditi Drake, a pjevat će Nicki Minaj.