Košarka
0

"Uragan" Rubio zaludio Minneapolis, divljenje izrazili Wade i Bosh

Totalsport
Ricky Rubio
Ricky Rubio
Sjajne igre na početku NBA karijere pruža 21-godišnji španski košarkaš Ricky Rubio. Bio je na Novu godinu razigravač Timberwolvesa najzaslužniji za prekid katastrofalne serije kluba iz Minneapolisa.

Predvođeni Kevinom Loveom (25 koševa, 17 skokova) igrači Ricka Adelmana pobijedili su aktualne prvake, Dallas Maverickse, 99-82, a Rubio je još jednom briljirao ubacivši 14 koševa uz sedam asistencija i tri skoka. Dva dana ranije iznenadili su Wolvesi umalo, također na svom parketu, druge finaliste lanjskog doigravanja. Miami Heat se provukao 103-101 pobjedom, a Rubio je ostvario učinak od 12 koševa, 12 asistencija i šest skokova.

Protiv prvaka je prvog dana 2012. Minnesota došla do prve pobjede nakon 18 uzastopnih poraza. Trajala je suša nevjerovatna 294 dana. Upravo je Rubijev dolazak, međutim, rastjerao oblake nad Minneapolisom i nagovijestio bolje dane za lani najgoru ekipu lige s omjerom 17-65.

Nakon četiri uvodne utakmice svoje NBA sezone mladi je Španac, koji u igru ulazi s klupe, na prosjecima od nepunih 28 minuta, 9.5 koševa, 4.2 skoka i 7.2 asistencije po utakmici.

S učinkom protiv Miamija španski je reprezentativac postavio najbolje brojke u NBA ligi kroz posljednjih 30 godina kad su u pitanju nastupi novaka koji nisu bili u petorci, dok su tako visoke brojke kroz sve tri statističke kategorije u zadnjih deset godina u Minnesotinu dresu ostvarivali samo Kevin Garnett i Sam Cassell.

"Taj dečko ima ono nešto. Ima kapacitet Stevea Nasha. Riječ je o istinskom biseru predodređenom za velike stvari", rekao je Miamijev bek-šuter Dwyane Wade, dok je krilni centar floridske ekipe Chris Bosh dodao:

"Vidio sam već što može na Olimpijskim igrama u Pekingu. Ima izuzetan dar za asistencije. Sposoban je dirigirati igrom i voditi napad fascinantnom brzinom. Unaprijed vidi stvari koje će se tek dogoditi".

Novinari koji prate Timberwolvese nazvali su Španca "Uraganom", a o zaluđenosti koju je izazvao među lokalnom publikom govori i činjenica da je njegov dres s brojem devet najprodavaniji od početka sezone u konkurenciji svih njegovih saigrača.

Igrača koji se u nedjelju proslavio asistencijom kroz noge Dirka Nowitzkog trener Adelman, međutim, još uvijek ne misli ubaciti u početni sastav.

"Prerano je još za to", rekao je iskusni strateg.