Profesor na fakultetima
141

Umro Milivoje Karalejić, legendarni trener koji je obilježio sjajnu epohu sarajevske košarke

N. K.
Milivoje Karalejić (Foto: KS Srbije)
Milivoje Karalejić (Foto: KS Srbije)
Tužne vesti zadesile su regionalnu košarku budući da nas je u 79. godini napustio prof. dr. Milivoje Karalejić.

I Košarkaški savez Srbije se tim povodom oglasio saopštenjem kojim se oprostio od legendarnog trenera.

"Danas nas je napustio jedan od rodonačelnika kondicione pripreme profesor doktor Milivoje Karalejić. Jedini trener uz Svetislava Pešića koji ima osvojene sve medalje i trofeje od kadeta do seniora na evropskim i svjetskim prvenstvima. Kroz njegove treninge prošla je plejada vrhunskih igrača Jugoslavije počev od Delibašića, Radovanovića, Ćosića, Kićanovića, preko Divca, Kukoča, Rađe, Ilića, Đorđevića, Pecarskog, pa do Bodiroge, Jarića, Rakočevića, Stojakovića, Gurovića...", navodi se u saopštenju KSS-a.

Karijeru je počeo u sarajevskoj Bosni u kojoj je radio do 1983. do 1990. godine.

Kasnije je još radio u Crvenoj zvezdi, Dinamu iz Moskve, Gironi, Lotomatici, Barceloni, Partizanu i Albi, dok je bio dio i reprezentacije Jugoslavije koja je postala prvak Evrope 2001., kao i prvak svijeta godinu dana kasnije.

Inače, Karalejić je objavio preko 20 naučnih radova i mnoštvo stručnih knjiga iz oblasti košarke. Od 1971. do 1985. godine bio je asistent na predmetu Košarka na Fakultetu za fizičku kulturu Sarajevo. Od 1986. do 1992. godine bio je docent predmeta Košarka na istom Fakultetu.

Kasnije je, od 1993. godine, radio kao vanredni i redovni profesor na predmetu Košarka na Fakultetu fizičke kulture u Beogradu.