Košarka
0

ULEB kup: Protivnici Bosne biće poznati u subotu

FENA
Bosanskohercegovački košarkaški viceprvak, sarajevska Bosna, u subotu će saznati imena protivnika u svojoj grupi ULEB kupa. U talijanskom Jessolu, pored Venecije, bit će obavljen žirijeb (15.00 sati) drugog po veličini evropskog takmičenja, u kojem će ove sezone igrati 54 kluba sa po šest ekipa.

Prema poludirigovanom žrijebu košarkaši Bosne već znaju da će igrati u A-grupi s predstavnicima Litvanije, Španije, Engleske, Njemačke i Turske, a imena klubova iz navedenih zemalja bit će poznata u subotu.

U drugi krug takmičenja plasirat će se po tri prvoplasirane, te pet četvrtoplasiranih ekipa iz svake grupe.

Potpredsjednik kluba Miralem Šabović, direktor Elmedin Konaković i sportski direktor Samir Avdić na pres-konferenciji su istaknuli da nakon poziva za nastup u ULEB kupu u klubu trenutno prevladva pozitivna atmosfera nakon završetka neuspješne sezone i šoka od neočekivanog gubitka titule.

"Većima ljudi u klubi samara da je za Bosnu povoljnija okolnost igranje u ULEB kupu i da je to prestižnije i kvalitenije takmičenja od NLB lige. Trenutna situacija u klubu je pozitivna. Poduzeli smo sve da sačuvamo određeni broj igrača s kojim račinamo u idućoj sezoni. Otvaraju nam se vrata da postignemo dobre rezultate i ne budemo samo prolazni gost u tome takmičenju. Mislim da imamo kvalitenu ekipu i da ćemo se uspjeti plasirati u daljnje takmičenje", istakao je potpredsjenik Šabović.

Prošla sezona za KK Bosna, kada je u pitanju sumiranje rezultata, još nije formalno završena. Narednog ponedjeljaka održat će se sastanak Upravnog odbora kluba na kojem će biti analizirana sezona, podneseni izvještaji i usvojeni stavovi za narednu sezonu.

Potpredsjednik Šabović je najavio da će se na sastanku raspravljati i o mjestu trenera.

"Pitanje ostanka Nenada Markovića ili izbor njegovog nasljednika bit će riješeno u što kraćem roku, kako bi se što prije počelo s prvaljenjem tima za narednu sezonu", kazao je Šabović.

Direktor KK Bosna Elmedin Konaković ističe da nakon poziva za nastup u ULEB kupu u klubu postoji želja za produženje saradnje s dosadšnjim nosiocima igre.

"Ono što je siguno - tim neće biti slabiji ni za jednu nijansu, bit će čak i kvaliteniji od onog koji je završio sezonu. Ekipa s Rizvićem, Bremerom i ostalim ima kvalitet da se ravnopravno nosi s timovima koji igraju ULEB kup i izbori nastup u drugom krugu", smatra Konaković.

Žrijebanju u Jessolu će prisustvoati Elmedin Konaković i Samir Avdić, koji će se u nedjelju upoznati s visokim kriterijima organizacije utakmica i drugim tehničkim detaljima u tome takmičenju.