{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ukrajina odustala od domaćinstva Eurobasketa

T
19.3.2014. u 13:38
0
4
Ukrajina odustala od domaćinstva Eurobasketa
0
Ukrajina odustala od domaćinstva Eurobasketa
Foto: EPA
Predsjednik Organizacijskog odbora Eurobasketa koji bi se iduće godine trebao održati u Ukrajini najavio je da će od evropske FIBA-e tražiti da prebaci takmičenje u neku drugu državu.
Već se danima nagađa da će evropski ogranak Međunarodne košarkaške federacije (FIBA) oduzeti Ukrajini organizaciju Evropskog prvenstva. Razlog je politička kriza u toj zemlji, mogućnost izbijanja rata, a posljedično i kašnjenje u pripremama za organizaciju EP-a. Sada i iz same Ukrajine dolaze vijesti o dobrovoljnom prepuštanju domaćinstva nekoj drugoj zemlji.

"Ne mogu zamisliti kako bismo u današnjim vrlo teškim ekonomskim i političkim okolnostima mogli organizirati Eurobasket 2015. Pripreme za tako veliki projekt su dugačak i kompleksan proces koji uključuje sistematsko planiranje i niz organizacijskih mjera. Kao prvo, imamo rusku agresiju na Ukrajinu koja je dovela do nestabilnosti i sigurnosnih prijetnji. Drugi negativan faktor je ekonomska kriza. Jasno je da danas naša zemlja ne može privući privatnog investitora koji bi pomogao u izgradnji dvorana", izjavio je predsjednik Organizacijskog odbora Markijan Lubkivskij za ukrajinski internetski portal iSport.ua.

"S obzirom na sve navedeno, mislim da od FIBA-e trebamo zatražiti da nam dodijeli domaćinstvo Eurobasketa 2017. godine, a organizaciju takmičenja sljedeće godine neka preuzme neka druga zemlja ili više njih", zaključio je Lubkivskij.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Jesu li opravdane smjene trenera FK Sarajevo i FK Željezničar?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: