Velike promjene
14

Ukinut nacionalni ključ u košarkaškoj ABA ligi

Klix.ba
Foto: ABA liga
Foto: ABA liga
Koeficijent bodovanja u ABA ligi prema kome su timovi iz država bivše Jugoslavije bili rangirani od sljedeće sezone neće se više računati, današnja je odluka čelnika takmičenja.

Naime, napravit će se neka vrsta zatvorenog takmičenja u kome će iz elite ispadati posljednji, a u nju ulaziti pobjednik ABA 2 lige.

Klubovi iz BiH, Srbije, Slovenije, Hrvatske, Makedonije i Crne Gore imat će prohodnost u ABA 2 ligu, odnosno po dvije ekipe iz svih navedenih država će igrati u ABA 2 ligi na osnovu plasmana u domaćim prvenstvima.

Naredne sezone će u ABA ligi igrati 12 klubova: Crvena zvezda, Partizan, Mega i FMP Železnik iz Srbije, Cedevita, Cibona i Zadar iz Hrvatske, Budućnost i Mornar iz Crne Gore, Olimpija iz Slovenije, Igokea iz BiH i prvak ABA 2 lige.

Od sljedeće sezone u drugom rangu tamičenja također će biti 12 ekipa, a u odnosu na sezonu koja se bliži kraju napravljene su dvije izmjene.

Prva je da će pretposljednja ekipa ABA lige igrati baraž sa drugoplasiranim timom ABA lige za mjesto u višem rangu takmičenja, dok se istovremeno ukida finalni turnir ABA 2 lige i igrat će se polufinalne play-offa kao u ABA ligi.

Usvojeni sistem takmičenja neće se mijenjati zaključno sa sezonom 2024/25. osim u slučaju značajnih promjena u evropskoj košarci.