Sastanak u PSBiH
18

Učinjen važan korak za spas košarke u BiH, država obećala aktivniji angažman

Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Predstavnici Košarkaškog saveza Bosne i Hercegovine i Ministarstva civilnih poslova BiH danas su održali sastanak s ciljem rješavanja finansijskih problema ovog saveza koji je opterećen poreskim dugovanjima.

Prva i osnovna tačka razgovora bila je kako riješiti dugovanje po osnovu PDV-a. Druga tačka će se odnositi na ulaganje državnih institucija u košarku i sport, a treća na veće uključivanje društveno odgovornih kompanija u podržavanju košarke u BiH.

"Vrlo sam zadovoljan sastankom. Učinjen je važan prvi korak za život bh. košarke u budućnosti. Dosta smo relaksirali odnos kada je riječ o poreznoj upravi i to je ono što je najbitnije. Ostvaren je i moj lični cilj tako da sada mogu spokojno dovršiti svoju ostavku. Mislim da će i to relaksirati buduće odnose u bh. košarci, rekao je Dubravko Barbarić, generalni sekretar Košarkaškog saveza BiH.

Barbarić je istakao da je Uprava za indirektno oporezivanje BiH utvrdila da su dugovanja saveza s kamatama više od 700.000 KM.

"Ipak, postoji dobra volja da se nađe neko trajno rješenje. Dokazali smo u posljednjoj godini da se možemo nositi s postojećim dugovanjima. S druge strane, nismo se mogli nositi s dugovanjima koja su nastala kao posljedica istrage Tužilaštva BiH, kojom je utvrđeno dugovanje više od milion i 200.000 KM. Iskreno se nadam da će neko odgovarati za ta dugovanja, proučio je Barbarić.

Suvad Džafić, pomoćnik ministra civilnih poslova, smatra da je sastanak bio konstruktivan.

"Ministarstvo civilnih poslova se u svom kapacitetu uključilo u rješavanje ovog problema koji je rastao u prethodnom periodu. Najveći dio sastanka je bio o temi dugovanja saveza. Nažalost, postoje dugovanja za PDV i za direktne poreze gdje je Poreska uprava Federacije BiH u nadležnosti. Sastanak je bio veoma konstruktivan i ja se nadam da će ti problemi biti riješeni", izjavio je Džafić.

MCP ne može samostalno vraćati ničije dugove pa tako ni dugove KSBiH. Pozvao je i druge nadležne institucije da se uključe u ovaj slučaj.

"Ne postoji način da mi pokrivamo nečije dugove. Postoji mogućnost kroz vanredne pravne lijekove. Saznali smo neke informacije koje ni mi nismo znali, u smislu da li je KSBiH u sistemu PDV-a ili ne. To je ono što je bilo do nas. U nadležnosti je svih institucija koje pokrivaju oblast sporta, entitetskih i kantonalnih ministarstava da se adekvatnije i jače uključe kada je riječ o finansijskoj podršci. Košarka je važan sport, zato smo prihvatili ulogu medijatora, da nešto napravimo. Koliko mogu vidjeti, ljudi su otišli koliko-toliko zadovoljni. Mislim da ovo nije dan D, da ima vremena da se pitanja riješe na vrijeme. Ipak, sastanak je održan na vrijeme", rekao je pomoćnik ministra civilnih poslova.

O stanju u kojem se nalazi KSBiH bit će obaviješteno Vijeće ministara.

"Pokrenut ćemo vanredne pravne lijekove, sačinit ćemo informaciju za Vijeće ministara s prijedlogom zaključaka. MCP nema tolike finansijske kapacitete da rješava nečija dugovanja, niti ima zakonsku mogućnost da to radi", kazao je Džafić.