Košarka
12

U18 Eurobasket: Bh. košarkaši će bitku za polufinale voditi s Francuzima

Piše: Edin Isanović
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Košarkaška reprezentacija BiH do 18 godina danas igra utakmicu u okviru četvrtine finala Evropskog prvenstva protiv Francuske.

Izabranici Josipa Pandže u grupi C su upisali dvije pobjede (Izrael i Litavnija) i jedan poraz (Latvija) i uspjeli su ostvariti zacrtani cilj, plasirati se među osam najboljih na kontinentalnoj smotri Divizije A u turskom Samsunu. Iz grupne faze u četvrtinu finala prošle su prve dvije ekipe iz grupa, dok će trećeplasirana i četvrtoplasirana igrati play-out za opstanak u Diviziji A.

Bh. košarkaše čeka težak posao protiv Trikolora. Francuska je jedan od kandidata za osvajanje prvog mjesta na Evropskom prvenstvu.

Ova generacija Francuske bila je U16 prvak iz 2014. godine. Ipak, na ovom prvenstvu nisu mogli računati na najboljeg igrača Killiana Tillieja koji ima obaveze na koledžu u SAD-u.

Umjesto njega, sve konce igre Francuza drži Frank Ntilikina koji igra vrlo uspješno za seniore Strasbourga. Uz njega, u ekipi su Bathiste Tchouaffe, Jules Rambaut, Elhadji-digue Diawara, Adam Mokoka, Abdoulaye N'doye, Timothe Vergiat, Ivan Fevrier, kao i 15-godišnji Sekou Doumbouya koji je vjerovatno najtalentovaniji igrač Evrope u tom uzrastu.

Francuzi su plasman u četvrtinu finala osigurali sa tri pobjede, Rusiju su savladali 53:48, Sloveniju 81:50, a Srbiju 71:68. Sve sugerira da bh. tim očekuje velika borba po obručima.

Bh. reprezentativac Emir Čerkezović s optimizom najavljuje meč sa Trikolorima.

''Što se tiče grupne faze ostvarili smo svoj cilj. Francuska je kvalitetna ekipa, dobro su atletski građeni i mogli bismo imati problema sa skokom. Tražit ćemo njihove slabe strane i pokušati pobijediti", kazao je Čerkezović.

Da bi ostvarili trijumf bh. reprezentativci moraju smanjiti broj grešaka na minimum jer će reprezentacija Francuske iskoristiti sve propuste.

Osim toga, svi akteri na parketu trebaju dati maksimum, igrati do krajnjih granica svojih mogućnosti. Vjerujemo kako je stručni štab na čelu sa selektorom Josipom Pandžom pripremio ekipu na sve moguće scenarije.

Utakmica Francuska – BiH počinje u 18:45 sati.