60. godišnjica rođenja
46

U Zagrebu se sprema spektakl u čast Dražena Petrovića: Dolaze najveće zvijezde, igrat će i Džanan Musa

E. B.
Dražen Petrović i Michael Jordan
Dražen Petrović i Michael Jordan
Ove godine navršit će se 60. godišnjica rođenja jednog od najboljih evropskih košarkaša svih vremena, Dražena Petrovića.

Tim povodom će se 5. septembra u zagrebačkoj Areni održati košarkaški spektakl kada će hrvatska reprezentacija odigrati utakmicu protiv kombinirane selekcije Eurolige.

Goste će s klupe predvoditi Željko Obradović, nekadašnji Draženov saigrač iz reprezentacije Jugoslavije, a danas trener Partizana i najtrofejniji trener u historiji evropske košarke s čak devet euroligaških titula prvaka.

Draženov brat Aco Petrović je najavio dolazak velikih zvijezda.

"Stiže 11 Draženovih saigrača iz Barcelone '92., a poslali smo dopis i Amerikancima za autohtoni Dream Team. Osiguravamo se da ličnim kontaktima dođemo do onih najbitnijih igrača, a nadamo se da će iznenađujući broj članova Dream Teama biti tu", rekao je nekadašnji selektor BiH, te nabrojao samo neke od igrača koji su potvrdili dolazak.

"Dobili smo zeleno svjetlo za dovođenje dva, tri, četiri igrača Reala. Mike James, Tornike Shengelia, Marko Gudurić, Džanan Musa, svi su potvrdili dolazak. Sprema se moćna selekcija Evrope da se suprotstavi današnjoj hrvatskoj reprezentaciji. Karte će brzo otići, a želja nam je da tih 15.000 ljudi da Hrvatskoj podražaj pred ključne dvoboje s BiH za Eurobasket 2025. godine. Košarkaška ostavština Dražena najbolje će se vidjeti po tome što im je ostavio u današnjoj NBA ligi. Očekujem veliki odaziv", poručio je Petrović.

Iako su se mnogi nadali da će na parketu u Zagrebu vidjeti Nikolu Jokića i Luku Dončića, to se neće desiti.

"Neće doći neki igrači, ta je operacija bila pregolema i preskupa za nas. Finale Olimpijskih igara je tu, operacija s Dončićem i Jokićem koštala bi 40, 50 miliona dolara, a to je bilo nepremostivo za nas", kazao je Petrović.