Ko može protiv Lakersa?
0

U noći s utorka na srijedu počinje nova NBA sezona

FENA
Foto: AP
Foto: AP
U noć s utorka na srijedu počinje nova sezona sjevernoameričke košarkaške NBA lige.

Jesu li ogromna ulaganja u pojačanja ekipe Miami Heata dovoljna da se prekine dominacija Los Angeles Lakersa, najčešće je postavljano pitanje pred početak sezone. Osim Miamija, borbu za naslov najavljuju Boston Celtics i Orlando Magic.

Sredinom ljeta je je iz vedra neba odjeknula novost o selidbi Lebrona Jamesa i Chrisa Bosha u Miami. "Wow" je bila prva reakcija Kobeja Bryanta na novost i pitanje: "Kako je Patu Rileyju uspjelo sastaviti takvu kombinaciju?".

Pogodba je jednostavna. Dvostruki MVP lige Lebron James i višestruki all star igrač Chris Bosh su se zasitili igranja košarke bez osvojenog prstena, zbog čega su novac ostavili po strani i odputovali na sunčanu Floridu gdje ih je dočekao predsjednik kluba Pat Riley i još jedna zvijezda - Dwayne Wade.

"Superzvijezdama" je Riley dodao još nekolicinu iskusnih igrača - Udonisa Haslema, Mika Millera i Zidrunasa Ilgauskasa, ali još uvijek nije pronašao pravog čovjeka na poziciji centra, što je prema mišljanju stručnjaka najveći nedostatak Miamija, prenose agencije.

Boston Celticsi su, naprimjer, u tu svrhu doveli nekadašnju najveću zvijezdu lige - Shaquilla O'Neala. Gorostas od 216 centimetara visine i skoro 150 kilograma tjelesne mase ima punih 39 godina, pa će teško dominirati kao što je to činio prije, kada je bio strah i trepet pod koševima. Za Celticse je sigurno bitnije da se drugo visoko pojačanje - Jermain O'Neal, prilagodi ekipi i pomogne Kevinu Garnettu, Paulu Pierceu, Rayu Allenu i Rajonu Rondou u pohodu na novu titulu.

Najbolji visoki igrač u ligi - Dwight Howard je ostao u Orlandu. Prošlogodišnji poraz u polufinalu konferencije protiv Bostona ga je motivirao do te mjere, da je u ljetnim mjesecima molio prijatelja Hakeema Olajuwona da mu pomogne usavršiti napadačke vještine.

"Ako želimo postati najbolji moramo trenirati i pored predviđenih termina'', izjavio je najbolji odbrambeni igrač lige Dwight Howard, koji će računati na pomoć Quentina Richardsona, Chrisa Duhona, Rasharda Lewisa, Jameera Nelsona i Vincea Cartera.

Na zapadu ništa novo. Los Angeles Lakersi biju bitku sa povredama glavnih igrača. Kobe Bryant je morao na operaciju koljena, koja nije bila težeg oblika, ali je na dvostrukom MVP finala (najkorisniji igrač) ostavila fizičke i psihičke posljedice. Poteškoće ima Andrew Bynum, koji će sigurno propustiti prvi mjesec lige.

Najozbiljniji protivnici Lakersa na zapadu su košarkaši Dallas Mavericksa s Dirkom Nowitzkim i Oklahoma City s Kevinom Durantom, te Houston Rockets s oporavljenim Yao Mingom.

Denver Nuggetsi sa nezadovoljnim Carmelom Anthonyjem nemaju pravih mogućnosti za ozbiljnije poduhvate.

NBA