Košarka
1

U grotlu Mejdana Sloboda deklasirala Sparse

Piše: D. Brkić
Foto: D. Z./Klix.ba
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Tuzla ovih dana živi za košarku. Kako i ne bi kada su košarkaši Slobode najprijatnije iznenađenje dosadašnjeg dijela Lige 12. Večeras su puleni Damira Mulaomerovića deklasirali sastav sarajevskih Sparsa sa 86:66, a u pojedinim dijelovima susreta Tuzlaci su imali i 30 poena viška.

No, krenimo redom. U prepunoj maloj dvorani Mejdan, u velikoj se nije igralo zbog jesenjeg vašara, ovacijama je dočekan aktuelni selektor reprezentacije BiH Aleksandar Petrović, koji je bio u društvu generalnog sekretara Haruna Mahmutovića, direktora reprezentacije Igora Stojanovića, Elmedina Konakovića, Mirsada Đonlagića, Jadrana Lasetovića...

Potom je Aid Berbić, predsjednik Slobode, uručio uramljen crveno-crni dres s brojem šest Nedimu Salahareviću, bratu Edina Salaharevića koji je mučki ubijen u vlaseničkom logoru Sušica. Upravo Edin Salaharević i aktuelni trener Tuzlaka Damir Mulaomerović u proljeće 1992. godine odveli su Slobodu do titule juniorskog prvaka Jugoslavije. Minutom šutnje odata je počast i za nedavno preminulog Zlatana Obada, nekadašnjeg košarkaša Slobode, a onda je počela utakmica.

Tuzlaci su poveli sa 9:0, držali Sparse šest minuta bez koša, a prvi period riješili su sa 20:9. Utakmica je faktički bila riješena poslije 20 odigranih minuta, jer su Tuzlaci imali +27 (53:26).

Gosti su se trgnuli u trećem periodu, razliku smanjili ispod 20 poena, ali je Sloboda ponovo nametnula svoj ritam i do kraja znalački očuvala prednost.

Obol trećoj pobjedi dali su svi igrači, a najefikasniji je bio Amerikanac Rayan Cook sa 15 poena. Kod gostiju isto toliko postigao je Nikola Đurasović. U narednom kolu Tuzlaci su ponovo domaćini, a u veliku dvoranu Mejdana dolazi mostarski Zrinjski.