KK Bosna u dubokom ponoru
24

FOTO / Tužno obilježavanje 33 godine od evropske titule Studenata

Piše: D. B.
Foto: F. K./Klix.ba
Foto: F. K./Klix.ba
Danas je u prostorijama KK Bosna održana konferencija za medije povodom 33 godine otkako su Studenti u Grenoblu u utakmici protiv Emersona osvojili naslov prvaka Evrope. Dogodilo se to 1979. godine, u zlatnom periodu sarajevskog kluba. Danas, prema svim činjenicama, ali i riječima predsjednika UO KK Bosna, Safudina Čengića, klub je u dubokom ponoru.
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Tridesettreća godišnjica otkako se KK Bosna popela na tron Evrope i tako napravila veliki uspjeh obilježena je tek konferencijom za medije. Klub je, nažalost, davno skrenuo s puta slave i nalazi se u dubokom ponoru.

Novinarima se ovom prilikom obratio predsjednik UO KK Bosna Sefudin Čengić, koji se prisjetio zlatnog perioda i komentarisao trenutno stanje u taboru Studenata.

"U vrijeme kada je KK Bosna osvojila titulu evropskog prvaka vladala je drugačija situacija u klubu i oko njega. Ova današnja nije ni približna. Danas konferencijom za medije obilježavamo 33 godine od osvajanja titule prvaka Evrope, umjesto da igramo neku utakmicu u kojoj bi sudjelovali učesnici tog velikog historijskog uspjeha. Sedamdesetih godina se oko kluba okupila grupa entuzijasta, privrednika, a i država je pomagala. Stručnjaci u KK Bosna su naporno radili s mladim igračima, a rezultat je bio evropski tron. Danas moramo priznati da je klub u dubokom ponoru. Moram se izviniti navijačima zbog poraza u Mrkonjić-Gradu od Mladosti. Pobjedom bismo dokazali da se Bosna vraća na put stare slave. Nama treba vremena, strpljenja i podrške. Upravni odbor je uspio donekle stabilizovati klub, ali je situacija i dalje teška. Srećom, potpisali smo ugovor sa BH Telecomom, a pregovori o sponzorstvu sa ASA Grupom su u završnoj fazi. Za značajniji pomak nam je potrebna podrška svih struktura. Pozivam i starije igrače kao i službenike da nam se pridruže ukoliko žele i mogu pomoći da se klub vrati na put stare slave", izjavio je Čengić.

Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Uprava KK Bosna je pokušala u Sarajevo pozvati neke od sudionika postizanja velikog uspjeha u Francuskoj 1979. godine, ali to nije bilo moguće realizirati. Opravdanja su bila različita, a neki su rekli da će se odazvati pozivu na 35. godišnjicu kako bi "zaokružili". Tvorac šampionske ekipe Bogdan Tanjević trenutno boravi u Italiji. Svečanog obilježavanje najznačajnijeg trijumfa u našoj košarkaškoj historiji neće biti.