Legendarna generacija
12

Tuzlansko Jedinstvo obilježilo 30. godišnjicu osvajanja titule prvaka Evrope

Piše: A. K.
Foto: D. Z./Klix.ba
Foto: D. Z./Klix.ba
Revijalnim odigravanjem utakmice, te dodjelom priznanja zaslužnim sportskim radnicima večeras je u dvorani Mejdan obilježeno 30 godina od osvajanja titule prvaka Evrope, koja je 22. marta 1989. pripala Ženskom košarkaškom klubu Jedinstvo Aida iz Tuzle.

Ove izuzetno emotivne večeri brojni Tuzlaci su se prisjetili trenutka kada su se prije tri decenije tuzlanske košarkašice našle na vrhu Evrope, a u ovu čast mlade košarkašice Jedinstva Dženex i kadetske reprezentacije BiH odigrale su revijalnu utakmicu.

Predvođene trenerom Mihajlom Vukovićem tuzlanske košarkašice su 1989. Tuzlu pretvorile u centar Evrope, a ovaj proslavljeni sportski radnik u razgovoru za Klix.ba prisjetio se zlatnog doba bh. košarke.

Foto: D. Z./Klix.ba
Foto: D. Z./Klix.ba

"To je bio vrhunski trenutak i izuzetno ga je teško opisati. Večeras su se emocije probudile i izuzetno mi je lijepo kada se svega toga sjetim i pričam o tom događaju. Ta titula je bila od velikog značaja za grad, sport, politiku, ali i državu u cijelosti, a rezultat je našeg mukotrpnog rada", rekao je Vuković za Klix.ba.

Vrijeme u kojem je Jedinstvo završilo na sportskom krovu Evrope Vuković ocjenjuje zlatnim dobom za bh. košarku.

"Ubijeđen sam da se to vrijeme u bh. košarci može ponoviti. To je moja velika želja i ako bi se ona ostvarila bila bi mi satisfakcija za nastavak života", dodao je istaknuti trener.

Foto: D. Z./Klix.ba
Foto: D. Z./Klix.ba

Kapiten te generacije Mara Lakić-Brčaninović se kristalno sjeća trenutka kada je Jedinstvo savladalo italijanski Primigi rezultatom 74:70.

"Mi u tom trenutku nismo bile svjesne koliko je bila važna titula koja nam je pripala. Danas, 30 godina kasnije, shvatamo šta je biti prvak Evrope. U svijetu sporta najvrijedniji su rezultati koje osvojite van granica svoje države, tako da je fantastično kada ste prvak Evrope. To je vječno zapisano i to me prati cijeli moj život", kazala nam je Lakić-Brčaninović.

Foto: D. Z./Klix.ba
Foto: D. Z./Klix.ba

Uvjerenja je da veliki uspjeh bh. košarkašice ponovo mogu napraviti, ali samo uz podršku sistema kojeg je potrebno promijeniti.

"Mi smo imali dobar sistem u Jugoslaviji i rezultati su bili vidljivi. Sport moraju voditi profesionalci koji će sebe maksimalno dati u ovome", dodala je ova proslavljena košarkašica.

Foto: D. Z./Klix.ba
Foto: D. Z./Klix.ba

U mladom i skromnom timu davne 1989. godine koji je protiv sebe imao višestrukog evropskog pravaka nalazila se i najbolja igračica Evrope Razija Mujanović, koja je i večeras naglasila da joj je titula s Jedinstvom najdraža.

"Večeras imam osjećaj kao da smo titulu jučer osvojile, a ne prije 30 godina. U to vrijeme sam bila veoma mlada i nisam ni vjerovala da smo prvakinje Evrope. Za tu utakmicu smo sebe dale u cijelosti i rezultat je došao sam od sebe. Sada nosim lijepa sjećanja i odlično bi bilo da i danas imamo takve ekipe koje mogu praviti vrhunske rezultate. Nadam se da nam dolaze takve generacije i da će nastupiti promjene u ženskoj košarci", istakla je Mujanović za Klix.ba.

Foto: D. Z./Klix.ba
Foto: D. Z./Klix.ba

Ona navodi da se košarka danas drugačije igra nego prije tri decenije.

"Mnoga pravila su se promijenila, ali je srž ostala ista, a to je timska igra. Što si bolji timski igrač, bolji ćeš rezultat napraviti", rekla je Mujanović.

U okviru večerašnjeg obilježavanja godišnjice osvajanja titule evropskog prvaka u tuzlanskom Mejdanu priznanja su uručena zaslužnim sportskim radnicima.