Košarka
0

Türkoglu ipak napušta Orlando Magic

Totalsport
Turski krilni košarkaš Hidayet Türkoglu (30) na izlaznim je vratima iz Orlando Magica nakon dolaska Vincea Cartera u redove kluba.

Lokalni floridski dnevnik Orlando Sentinel navodi da je Türkoglov agent Lon Babby kontaktirao upravu kluba ranije ove sedmice i da je pritom rekao da će njegov klijent odabrati opciju prema kojoj će od 1. jula postati slobodni agent.

Razlog tome je manja platežna mogućnost Magica, a pogotovo nakon dolaska Cartera, dok Türkoglu želi unovčiti svoje sjajne igre iz prošle sezone (16.8 koševa, 5.3 skoka, 4.9 asistencija po utakmici), kojima je pomogao timu da dođe do velikog finala NBA lige.

Pred Turčinom je posljednja godina šestogodišnjeg ugovora vrijednog 36 miliona dolara. U njoj mu je zagarantovana plata od 7.3 miliona, ali će on izabrati opciju dobijanja statusa slobodnog agenta, pošto će Orlando i bez povećanja njegovih prihoda po prvi put sljedeće sezone morati plaćati porez na luksuz.

Porez na luksuz u NBA ligi plaćaju klubovi koji probiju granicu “salary capa”, te on iznosi 100% od iznosa za koji je “cap” prebačen.

NBA