Košarka
0

Trofej pobjednika Eurobasketa u Sarajevu 18. augusta

Klix.ba
Trofej pobjednika 39. izdanja Evropskog košarkaškog prvenstva stići će u Sarajevo 18. augusta.

Glavni grad BiH je 18. stanica na turneji po 23 evropska grada. Navijači i građani BiH imat će priliku fotografisati se sa trofejom koji se od 1995. godine dodjeljuje najuspješnijoj reprezentaciji Evropskog prvenstva. Sa trofejom će stići i Frenkie, zvanična maskota Eurobasketa.

Trofej je krenuo 19. maja iz Rige, glavnog grada Latvije, zemlje koja je 1935. na EP-u u Ženevi osvojila prvi naslov evropskog prvaka. Svoj put po Starom kontinentu završit će u Kelnu u Njemačkoj 30. augusta.

Napravljen je od zlata i srebra, težak 18 kilograma i ukrašen sa 24 dragulja.

Ovogodišnjem Evropskom prvenstvu domaćin je trebala biti Ukrajina, ali je zbog tamošnje loše sigurnosne situacije FIBA Europe odlučila u organizaciju Eurobasketa po prvi put u historiji uključiti četiri države i pet gradova.

Prva faza takmičenja po grupama igrat će se u Zagrebu, Berlinu, Rigi i Montpellieru, dok će se utakmice nokaut faze, od osmine finala nadalje, održati u francuskom gradu Lilleu na stadionu Pierre-Mauroy koji ima pokretni krov i za ovu će priliku njegov kapacitet biti sveden na 27.000 mjesta.