Ako dođe do lockouta
0

Tri njemačka kluba u utrci za Nowitzkim

Totalsport
Dirk Nowitzki (Foto: AP)
Dirk Nowitzki (Foto: AP)
Tri njemačka kluba izrazila su spremnost i želju da u svoje redove dovedu najboljeg igrača nedavnog finala NBA lige Dirka Nowitzkog ukoliko dođe do štrajka, odnosno "lockouta" u najjačoj košarkaškoj ligi svijeta.

Sjajni košarkaš koji je u nedjelju proslavio 33. rođendan predvodio je Dallas do prvog naslova u historiji NBA lige pobjedom protiv Miamija u finalnoj seriji. Nakon niza proslava u Teksasu, Nowitzki će uskoro na zasluženi odmor, a njemački mediji se bave pitanjem ima li šanse da će na jesen ponovno zaigrati u svojoj domovini u kojoj je zasad igrao samo za Würzburg, od 1994. do 1998.

Bild podsjeća da je namjeru dovođenja Nowitzkog prvi iskazao novi prvoligaš Bayern, potom je isto napravila i berlinska Alba, a sada se u priču uključio i aktuelni prvak Bamberg.

"Ako Dirk odluči igrati u Njemačkoj, bilo bi najbolje da bude blizu svog rodnog Würzburga", izjavio je Wolfgang Heyder, direktor Bamberga koji je, dakako, smješten blizu Würzburga.

Priznao je Heyder da je već kontaktirao i Holgera Geschwindnera, mentora ponajboljeg košarkaša današnjice.

"Uskoro ćemo popiti i pivo", dodao je Heyder.

Sam Nowitzki se zasad ne izjašnjava, ali prije nekoliko je mjeseci izjavio:

"Sigurno neću pauzirati godinu dana. Možda odem igrati u Kinu. Ili u Južnu Ameriku."

"Lockout" u NBA ligi prijeti jer se sindikat igrača i vlasnici klubova ne mogu dogovoriti oko smanjenja plata što je potez kojim klubovi nastoje umanjiti nagomilane dugove.

Ukoliko ubrzo ne dođe do dogovora, od 1. jula bi na snagu mogla stupiti obustava rada, što bi značilo i odgodu početka sezone. Posljednji se put takav slučaj dogodio u sezoni 1998/99.