Briljira u SAD-a
50

Treći presjek za NBA All-star meč: Luka Dončić već skupio 4,5 miliona glasova

K. H.
Luka Dončić (Foto: AFP)
Luka Dončić (Foto: AFP)
NBA liga objavila je treći presjek rezultata glasova za All-Star utakmicu, a najzanimljivije svakako zvuči podatak da je Slovenac Luka Dončić u samom vrhu.

Startnu petorku na All-Star utakmici čine tri visoka (frontcourt) i dva niska (guards) igrača, pa je shodno tome i glasanje podijeljeno na dva dijela:

Zapadna konferencija

U konkurenciji "frontcourta" na prvom mjestu nalazi se LeBron James s približno 4,7 glasova, 300.000 više od klupskog saigrača Anthonyja Davisa, dok je na trećem mjestu Kawhi Leonard sa gotovo tri miliona glasova. Paul George je četvrti sa 1,2 miliona glasova, dok je srbijanski košarkaš Nikola Jokić petoplasirani sa 889.000 glasova.

Na prvom mjestu "nižih" igrača nalazi se fantastični Slovenac Luka Dončić koji na trećem presjeku ima malo više od 4,5 miliona glasova, milion i po više od Jamesa Hardena koji je na drugom mjestu sa približno tri miliona glasova. Lillard je na trećem mjestu, ali daleko iza pomenutog dvojca. Košarkaš Portlanda trenutno ima 994.000 glasova.

Istočna konferencija

Ubjedljivo prvo mjesto na Istoku zauzima grčki košarkaš Giannis Antetokounmpo koji je do sada skupio 4,5 miliona glasova, dok je drugoplasirani Pascal Siakam sa 2,4 miliona glasova. Treći je Joel Embiid sa 2,4 miliona glasova, četvrti Jimmy Butler sa dva miliona glasova, dok petu poziciju zauzima Jayson Tatum 1,6 miliona glasova.

Trae Young ima dva miliona glasova u konkurenciji "guardsa", Irving je drugi sa 1,8 miliona glasova, a na trećem i četvrtom mjestu su Kemba Walker i Derrick Rose sa 1,8 miliona, odnosno 1,4 miliona glasova.

Glasanje za All-Star meč traje do 20. januara, a pored glasova navijača koji čine 50 posto, ostalih 50 posto glasova za igrače koji će učestvovati na ovoj manifestaciji imaju igrači i novinari, odnosno po 25 posto.

S obzirom na to da je ovo glasanje namijenjeno igračima koji će igrati u prvoj postavi, igrače koji će ući s klupe biraju treneri. NBA All-Star meč igra se 16. februara u Chicagu.