SP u košarci
0

Tok utakmice: Srbija - Njemačka 77:83

H. H.
Foto: FIBA
Foto: FIBA
Košarkaške reprezentacije Srbije i Njemačke u Manili igrali su finale SP-a u košarci, a tekstualni prijenos utakmice mogli ste pratiti uživo na portalu Klix.ba.
Kraj utakmice

Srbija - Njemačka 77:83 (26;23, 21:24. 10:22, 20:14)

40' - Pogrešan pas Srbije i sada je izvjesno sve gotovo. Schroder postiže poene sa slobodnih bacanja, Njemačka je prvak svijeta!

40' - Gudurić je pogodio oba slobodna bacanja, a potom Schroder sjajno polaže na 20 sekundi prije kraja. Kakav potez njemačkog košarkaša koji bi mogao odlučiti meč.

40' - Schroder je realizovao samo jedno slobodno bacanje. Ostalo je još 40 sekundi, sada će na liniju slobodnih bacanja Gudurić.

40' - Izgubili su loptu Nijemci, ali Gudurić ne pogađa za tri na otvorenom šutu. Kakva drama...

39' - Pogodio je Avramović sva tri slobodna bacanja i minutu i 20 sekundi prije kraja samo je tri poena prednosti za Njemačku. Serija Srbije 6:0 kojom su se vratili iz potpunog ponora,. gledat ćemo pravu dramu.

38' - F. Wagner je siguran, a potom Avramović pogađa trojku. Srbija se odbranila zatim, a Avramović je izborio tri slobodna bacanja.

38' - Njemačka će imati dva slobodna bacanja dvije minute prije kraja na +7. Srbiji je potrebno čudo da se vrati.

37' - Davidovac je promašio za tri, ali ne pogađa ni Schroder.

36' - Kakvu trojku je pogodio Voigtmann, koja bi mogla biti odlučujuća. Gotovo sa zvukom sirene iz vrlo teške pozicije.

35' - Nova trojka Avramovića, gledat ćemo pravu dramu.

34' - Kakvi promašaji Nijemaca u nekoliko navrata, ali Petrušev pravi faul u napadu.

33' - Konačno poeni Obsta za Njemačku, ali odmah uzvraća Avramović.

32' - Avramović pogađa sjajnu trojku, a potom je iznudio faul u napadu. Sada poeni Petruševa, topi se prednost Njemačke koja je sada +7.

31' - Avramović je poentirao, a Srbija se potom odbranila. Ipak, Avramović ovoga puta ne pogađa, a M. Wagner je pogodio za dva poena.

Treća četvrtina

Srbija - Njemačka 57:69 (26;23, 21:24. 10:22)

30' - M. Wagner nakon ofanzivnog skoka pogađa, Srbija će imati posljednji napad koji nisu realizivali.

30' - Fnanz Wagner postiže fenomenalnu trojku, a Petrušev poentira ispod koša.

29' - Igra Srbije se potpuno raspala u trećoj četvrtini i već je +11 nakon poena M. Wagnera. Gudurić je poentirao sa linije slobodnih bacanja.

28' - Davidovac je promašio oba slobodna bacanja.

28' - Nijemci su se odbranili, a potom iznudili tehničku grešku. Schorder postiže dodatni koš, a potom i Bonga oba slobodna bacanja.

27' - Milutinov je promašio šut za tri poena, a fenomenalni Schodder nastavlja seriju za +6.

26' - Tri slobodna bacanja za Schrodera, a realizovao je dva.

25' - Sada sjajno poentira Voigtmann za vodstvo Njemačke 55:51. Milutinov je potom postigao svoje prve poene na meču.

24' - Schoder konačno u finalu pokazuje ono što se očekuje od njega. Već njegov 18. poen.

23' - U nastavku se igra s dosta grešaka i promašaja, a sada je Jović poravnao na 51:51.

22' - Bogdanović poentira prvi put u nastavku, a Voigtmann uzvraća sa slobodnih bacanja. Marinović ima već tri faula i to bi mogao biti problem za Srbiju.

21' - Schroder je postigao prve poene u nastavku, a Srbija potom ne koristi napad.

Kraj prvog poluvremena

Srbija - Njemačka 47:47 (26;23, 21:24)

Bogdanović je nejefikasni sa 15 poena u redovima Srbije, a prati ga Marinković sa devet. Schroder i F. Wagner postigli su po 14 poena za Njemačku.

20' - Bogdanović je realizvao dva slobodna bacanja za 47:47 nakon prvog poluvremena.

20' - Faul Wagnera nad Avramovićem i dva slobodna bacanja. Jedno je pogodio, a potom Schroder iz kontre poentira.

19' - Majstorski poeni Avramovića nakon solo prodora, ali uzvraća Schroder.

18' - Slobodna bacanja za Njemačku koja koristi F. Wagner. Sada trojku pogađa i Schroder za prednost Njemačke 43:42, njegov deseti poen.

17' - Nova trojka Bogdanovića za +4, njegov već 13. poen u finalu. Schroder potom gubi loptu, ali Davidovac ne pogađa za tri.

16' - Novi poeni Bogdanovića, a potom i Wagner postiže koš na drugoj strani. Petrušev igra fenomenalno i ponovo je poentirao.

15' - Davidovac je zakucao, a potom Schroder postiže trojku.

14' - Raspoloženi Bonga postiže trojku za izjednačenje 33:33.

13' - Trojka Bogdanovića, njegov osmi poen. Potom Davidovac zakucava za +3.

12' - Poeni Bonge za 28:27. Njemačka je pojačala odbranu u drugoj dionici i Srbija ima dosta problema u napadu. Tri slobodna bacanja imat će Wagner koji je siguran.

11' - Srbija krade loptu na startu druge četvrtine poslije koje Petrušev pogađa oba slobodna bacanja. Franz Wagner je brzo uzvratio i smanjio na 28:25.

Prva četvrtina

Srbija - Njemačka 26:23

10' - Sjajni Marinović postiže deveti poen, a potom Moritz Wagner smanjuje na 26:23 nakon prve dionice.

9' - Poene postiže Avramović, a Bonga je promašio šut za tri poena.

8' - Kakva trojka Jovića! Njegov sedmi poen. Schorder potom pogađa sa slobodnih bacanja.

7' - Sjajna akcija Njemačke koju je završio Voigtmann. Sjajnom trojkom Marinković donosi Srbiji novo vodstvo 19:16. a potom istom mjerom uzvraća Obst.

6' - Igra se koš za košem. Poentirao je Marinković, a zatim Thies. Potom fenomenalna trojka Bogdanovića za prednost Srbije 16:14.

5' - Sedmi poen Jovića, ali uzvratio je Obst.

4' - Franz Wagner realizuje samo jedno slobodno bacanje. Srbija gubi loptu, potom Wagner dobiva još dva slobodna bacanja koja koristi za prvo vodstvo Njemačke 10:9.

3' - Trojka Voigtmanna za 7:7, ali Bogdanović postiže prve poene na utakmici.

2' - Veliki problem za Srbiju, povrijedio se Ognjen Dobrić koji je šepajući napustio parket. Marinković postiže nove poene.

2' - Njemačka koševima Wagnera i Schrodera brzo smanjuje na 5:4.

1' - Jović je pogodio trojku za vodstvo Srbije. Nijemci potom gube loptu, a Jović zakucava za 5:0.

1' - Počelo je veliko finale. Sudije dolaze iz Centralne Amerike, a to su Roberto Vazquez iz Portorika i Omar Bermudez iz Meksika. Treći arbitar je iz Evrope, Latvijac Gatis Salins.

14:35 - Bogdanović je kapiten, pravi lider i najbolji košarkaš Srbije, kandidat je za MVP titulu, a po utakmici je za 27,3 minuta u igri bilježio 19,4 poena, 4,6 asistencija, 3,3 skokova i 2,3 ukradene lopte.

Nijemci će nade polagati u zvijezdu Toronto Raptorsa Dennisa Schroedera koji je na ovom Mundobasketu i najbolji strijelac svoje selekcije sa 125 poena, a ujedno je i najbolji asistent cijelog turnira sa 47 asistencija. Protiv SAD-a u polufinalu upisao je 17 poena i devet skokova te tako na sjajan način najavio finale.

14:30 - Obje ekipe napravile su velika iznenađenja u polufinalnim susretima savladavši favorizovane rivale. Njemačka je pobijedila prvog favorita turnira selekciju SAD-a rezultatom 113:111, dok je Srbija prethodno nadigrala Kanadu rezultatom 95:86.

14:25 - Njemačka u ovo finale ulazi nakon bajkovitog nastupa na Svjetskom prvenstvu u kojem je ostvarila svih sedam pobjeda. Osma uzastopna donijela bi im prvu titulu svjetskog prvaka.

S druge strane, Srbija je doživjela jedan poraz na ovom Mundobasketu, onaj protiv Italije u drugom krugu grupne faze, ali to nije utjecalo na finalni plasman selekcije Svetislava Pešića.

Selekcije Srbije će se tako boriti za šestu titulu prvaka svijeta, a posljednju je donio aktuelni selektor Svetislav Pešić, koji je predvodio srbijanski tim u Indijanapolisu 2002. godine.

14:25 - Poštovani čitatelji portala Klix.ba, dobro došli na tekstualni prijenos finalne utakmice Svjetskog košarkaškog prvenstva između Srbije i Njemačke. Susret se igra u Manili s početkom u 14:40 sati.