Kvalifikacije za SP
52

Tok utakmice: Mađarska - BiH 87:77

N. K.
Foto: Screenshot
Foto: FIBA
Košarkaški reprezentativci Bosne i Hercegovine večeras su u Szombathelyju igrali utakmicu posljednjeg kola kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo, a tekstualni prijenos susreta mogli ste pratiti uživo na portalu Klix.ba.

4. četvrtina

10' - Eilingsfeld pogađa nove poena, potrebno nam je čudo da izbjegnemo poraz. Do kraja je 50-ak sekundi. Uslijedila je nova serija promašaja pa se rezultat više nije mijenjao. Mađarska je pobijedila rezultatom 87:77.

9' - Vrabac pogađa dva slobodna bacanja. Minuta i po je do kraja susreta. Mađari imaju plus pet poena prednosti.

8' - Eilingsfeld pogađa oba slobodna bacanja. Mađari vode sa sedam poena prendosti. Roberson potom smanjuje na minus pet. Pogađa potom i Somogyi.

7' - Mocsan je sada siguran s "penala" oba puta, vode Mađari 75:72. Potom je pogodio i trojku za plus pet.

6'- Eilingsfeld pogađa dva slobodna bacanja, a onda je uslijedio dobar potez Halilovića koji je postigao pogodak uz prekršaj. Ipak, fulio je slobodno bacanje. Vode Mađari 73:72.

5' - Somogyji pogađa novu trojku i vraća vodstvo Mađarskoj. Njegov 14. poen. Crna Gora čuva vodstvo i plasman na SP budući da uoči posljednje četvrtine vode rezultatom 70:46.

4' - Kamenjaš postiže svoj četvrti poen za vodstvo BiH. Siguran je i Halilović. Imamo vodstvo od jednog poena.

3' - Serija promašaja na obje strane, i dalje je 66:66.

2' - Kamenjaš postiže dva poena, a potom i Vrabac za izjednačenje.

1' - Mađari otvaraju četvrtinu poenima Varadija.

3. četvrtina

10' - Serija promašaja na obje strane. Ostaje 63:60 za Mađarsku uoči posljednje četvrtine.

9' - Lazić iskorištava oba slobodna bacanja i sada smo na minus tri zaostatka.

8' - Keller postiže nove poene, baš kao i Vrabac na drugoj strani.

7' - Gegić pogađa trojku. Mađarska vodi 61:55.

6'- Keller pogađa novu trojku, Mađari sada imaju sedam poena prednosti.

5' - Penava pogađa na asistenciju Robersona i ponovo je minut četiri.

4' - Keller i Benke postižu novih pet poena za Mađarsku i čuvaju sigurno vodstvo.

2' - Halilović zakucava za minus dva, ali se Mađari vraćaju trojkom Hopkinsa.

1' - Dobar početak naaših nakon što je Vrabac pogodio trojku, ipak uzvraća Varadi. Seriju poena zaključuje ponovo Vrabac. Gubimo 48:42.

2. četvrtina

10' - Roberson nas i dalje drži u igri, ovaj put s dva pogođena koša s linije za slobodna bacanja. Druga četvrtina je okončana rezultatom 46:37 za Mađarsku. Poluvrijeme je i u Podgorici. Crna Gora je uvećala prednost i sada vodi 50:25.

9' - Nakon višeminutnog prekida, utakmica je nastavljena. Penava je dva puta bio siguran sa slobodnih bacanja. Ipak, Benke uzvraća trojkom pa je rezultat 45:35 za Mađarsku. Užasno BiH igra drugu četvrtinu.

8' - Trenutno je prekid utakmice zbog dešavanja na tribinama gdje su smješteni bh. navijači.

7' - Keller postiže svoj četvrti poena za vodstvo Mađara 42:33.

7' - Roberson postiže svoju petu trojku iz šest pokušaja. Jedini je večeras raspoložen u BiH.

6' - Benke je sada istrčao sjajnu kontru te pogodio uz prekršaj Robersona. Poptuni raspad BiH.

5' - Raspad igre u selekciji BiH. Somogyi i Benke pogađaju dvije uzastopne trojke i Mađari sada imaju sedam poena prednosti.

4' - Benke uvećava vodstvo Mađarske, a Halilović vraća zaostatak od jednog poena.

3' - Mađari sada dolaze u vodstvo 29:28 nakon trojke Somogyija.

1' - Drugu četvrtinu otvara Somogyi s trojkom. Ipak, naša selekcija se vraća poenima Penave. Iz Podgorice ne dolaze dobre vijesti budući da Crna Gora vodi protiv Češke 32:14 nakon prve odigrane četvrtine.

1. četvrtina

10' - Prva četvrtina završava rezultatom 23:19 za BiH nakon što je Eilingsfeld postigao trojku.

10' - Gegić je sada pogodio dva slobodna bacanja. vodimo 23:16.

9' - Ponovo Roberson, četvrta trojka i 12 postignutih poena za našeg košarkaša.

7' - Penava pogađa trojku, a nove poene je postigao i Halilović. Ipak, Mađari se ne daju. Rezultat je 18:16 za BiH.

6' - U strijelce se upisuje i kapiten Halilović, ali odmah uzvraća Benke. Rezultat je 13:12 za BiH.

5' - Vrabac i Roberson ponovo pogađaju za vodstvo 11:10 na polovini prve četvrtine.

4' - Eilingsfeld zakucava i smanjuje zaostatak, a onda Hopkins pogađa trojku za novo vodstvo Mađarske.

3' - Nakon minut i po igre te ogromnog broja promašaja na obje strane, Roberson je pogodio trojku i doveo BiH u vodstvo. Ipak, odmah s druge strane uzvraća Benke. Roberson potom pogađa novu trojku za vodstvo 6:3.

1' - Počela je utakmica.

18:55 - Izvode se nacionalne himne Mađarske i BiH. Sve je spremno za posljednju utakmicu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo. Utakmica između Češke i Crne Gore se igra u isto vrijeme.

18:50 - Bh. reprezentativac Haris Delalić je u najavi utakmice istakao da je iza ekipe izuzetno teška i bitna utakmica protiv reprezentacije Crne Gore.

"U Mejdanu smo poslije toliko godina ostvarili pobjedu. I dalje smo u igri za Svjetsko prvenstvo, očekuje nas još jedna teška utakmica protiv Mađarske, koju smo prethodno dobili u Skenderiji. Ne smijemo se opuštati, moramo maksimalno ozbiljno ući, jako smo motivisani. Otvara nam se prilika da po prvi put odemo na Svjetsko prvenstvo i nadam se da ćemo to ostvariti", poručio je Delalić u najavi utakmice.

18:45 - U susretu protiv Mađarske šef stručnog štaba našeg nacionalnog tima računa na sljedeće igrače: Miralem Halilović, John Roberson, Amar Gegić, Adin Vrabac, Kenan Kamenjaš, Aleksandar Lazić, Haris Delalić, Amsal Delalić, Sani Čampara, Đorđe Topolović, Ismet Sejfić i Ajdin Penava.

18:40 - Selektor Bećiragić je istakao da večeras igramo utakmicu koja nam može donijeti plasman na Svjetsko prvenstvo.

"Istovremeno ćemo osluškivati kretanje rezultata na utakmici Crna Gora – Češka Republika. Što se konkretno tiče našeg meča, moramo dobro odigrati u odbrani, ali i u napadu biti na kvalitetnom nivou. Nadamo se našoj pobjedi, ali i pobjedi Češke, kako bismo uradili ono što dosad reprezentacija BiH nikad nije uradila i po prvi put se kvalifikovali na Svjetsko prvenstvo", rekao je Bećiragić u najavi utakmice.

18:35 - Košarkašima BiH je za plasman na Svjetsko prvenstvo potrebna pobjeda pod svodom Savaria Arene protiv domaćina Mađarske, ali i trijumf selekcije Češke Republike nad Crnom Gorom u Podgorici. Nema sumnje da će izabranici selektora Adisa Bećiragića učiniti sve kako bi svoj zadatak obavili na najbolji način.

Tabela:

18:30 - Poštovani čitatelji portala Klix.ba, dobro došli na tekstualni prijenos košarkaške utakmice između Mađarske i Bosne i Hercegovine.