Pretkvalifikacije za OI
27

Tok utakmice: BiH - Poljska 72:76

N. K.
Foto: FIBA
Foto: FIBA
Košarkaši Bosne i Hercegovine i Poljske danas od 14:15 sati u Gliwicama igrali su finale pretkvalifikacija za Olimpijske igre u Parizu, a tekstualni prijenos utakmice mogli ste pratiti uživo na portalu Klix.ba.
ČETVRTA ČETVRTINA:

10' - Kakva drama u posljednjoj minuti. Trenutno je time-out za BiH. Pluta pogađa dva slobodna bacanja za 73:71. Do kraja je 40 sekundi. Nakon što nismo iskoristili napad Pluta je pogodio novo slobodno bacanje za plus tri za Poljsku. Do kraja je 25 sekundi. Garza je potom pogodio jedno slobodno bacanje na tri sekunde prije kraja. Poljska je pred pobjedom. Zyskowski je pogodio za kraj i konačnih 76:72 za Poljsku.

9' - Sjajna trojka Lazića, ponovo vodimo 71:70. Balcerowski s druge strane pogađa jedno slobodno bacanje za novo izjednačenje.

8' - Ponovo Poljaci vode poenima Zyskowskog. Zolnierewicz je potom pogodio oba slobodna bacanja i odveo je Poljsku na plus tri. Nurkić potom vraća BiH u igru s jednom od dva pogođena slobodna bacanja.

7' - Balcerowski sada dovodi Poljsku nakon dugo vremena u vodstvo, ali odmah uzvraća sjajni Atić novom trojkom.

6' - Zolnierewicz pogađa jedno od dva slobodna bacanja, a potom je Sokolowski pogodio trojku za 64:64.

5' - Zolnierewicz ponovo vraća Poljake u život. Međutim, Garza ponovo pogađa dva slobodna bacanja i držimo četiri poena prednosti.

4' - Garza sada pogađa dva slobodna bacanja, a vrlo brzo je dobro skočio u napadu nakon greške Muse i postigao nova dva poena. Vodimo 62:58.

3' - Ponitka je sada pogodio i izborio faul kojeg je napravio Nurkić, ali je promašio slobodno bacanje. Jusuf je u problemu jer već ima četiri lične greške.

2' - Gegić pogađa i dovodi BiH u vodstvo.

1' - Odličan početak četvrtine za obje ekipe. Prvo je Pluta pogodio, a onda je uzvratio Musa. Rezultat je 56:56.

Foto: FIBA
Foto: FIBA

TREĆA ČETVRTINA:

10' - Groselle uvećava prednost Poljaka, ali uzvraća Musa trojkom. Ponovo je izjednačeno 54:54. Tako je završena i treća četvrtina.

9' - Nakon serije promašaja Pluta ponovo dovodi Poljsku u vodstvo.

7' - Alibegović sada pogađa trojku i rezultat je 51:48 za BiH. Međutim, Sokolowski kažnjava grešku Atića i vraća ponovo rezultat u egal.

6' - Nisu naši košarkaši iskoristili nekoliko napada, a s druge strane siguran je bio Pluta.

5' - Balcerowski pogađa za Poljsku, ali uzvraća Lazić s novom trojkom.

4' - Sjajna sad dionica Atića koji pogađa četiri vezana poena i ponovo BiH vodi.

3' - Zyskowski pogađa za Poljake, a Atić uzvraća i napokon BiH dolazi do poena u drugom poluvremenu.

2' - Čvrste odbrane u nastavku meča. Naš tim je još bez poena u nastavku meča.

1' - Počelo je drugo poluvrijeme! Ponitka pogađa prve poene u nastavku.

Foto: FIBA
Foto: FIBA

DRUGA ČETVRTINA:

10' - Užasna partija obje selekcije posljednje dvije minute u kojima nisu uspjeli postići niti jedan poen pa je prvo poluvrijeme okončano rezultatom 40:39 za Poljsku. Nurkić i Lazić su bili najbolji pojedinci u bh. timu u prvom poluvremenu sa po 10 poena. Nurkić je tome dodao i šest skokova.

8' - Nurkić pogađa dva puta zaredom i drži nas u egalu. I on je došao do 10 ubačenih poena. Rezultat je 40:39 za Poljsku.

7' - Sokolowski pogađa atraktivno za novo vodstvo Poljaka. Garbacz potom pogađa još jednu tricu za plus pet.

6' - Nastavljaju Poljaci s dobrom igrom. Balcerowski je pogodio trojku za 34:32 za Poljsku. Ponitka potom pogađa jedno od dva slobodna bacanja. Uzvraća Alibegović sjajnom trojkom.

5' - Sada serija Poljaka. Prvo je Miličić smanjio, a onda je za vodstvo pogodio Ponitka. 31:30 za Poljsku. Nurkić je potom pogodio za BiH.

4' - Lazić nastavlja s mini-serijom. Sada je realizovao i dva slobodna bacanja. Njegov deseti poen.

3' - Lazić potom uzvraća tricom i ponovo dovodi BiH u vodstvo 28:27.

2' - Brojni promašaji u drugoj četvrtini. Groselle je napokon prekinuo niz te uz tri poena doveo Poljake u vodstvo.

1' - Počela je druga četvrtina. Gegić pogađa prve poene u drugoj četvrtini, ali uzvraća ponovo dobro raspoloženi Sokolowski.

Foto: FIBA
Foto: FIBA

PRVA ČETVRTINA:

10' - Brzi poeni na obje strane. Prvo je pogodio Zolnierewicz, a uzvratio mu je Alibegović. Gotova je prva četvrtina, a rezultat je 23:23.

9' - Nakon serije izgubljenih lopti na obje strane, nova trojka Poljaka, a strijelac je bio Zolnierewicz. S druge strane, Nurkić je napravio dobar ofanzivni skok i ponovo je neriješeno 21:21.

7' - Lazić je pogodio oba slobodna bacanja pa je sada 19:13 za BiH. Uzvraća Balcerowski trojkom, a onda su i ukrali loptu pa je Sokolowski vratio rezultat u egal.

6' - Sokolowski pogađa za Poljsku, a onda je Lazić pogodio novu trojku za BiH. Sada je 17:13 za BiH.

5' - Novi poeni za Poljake. Pogodio je Sokolowski, a Bećiragić je potom tražio time-out. Atić nastavlja s dobrom partijom novom asistencijom za Musu koji pogađa za 11:11. Musa potom uzvraća Atiću koji pogađa tricu.

4' - Dvije trojke na obje strane. Prvo je pogodio Sokolowski, ali brzo je uzvratio Atić koji je odlično počeo današnju utakmicu. Ubrzo je Garza pogodio jedno od dva slobodna bacanja nakon što je pretrpio prekršaj Poljaka. Potom je Michalak nakon dobre akcije vratio na 9:9.

3' - Nurkić ja faulirao Ponitku koji pogađa oba slobodna bacanja za 4:3. Međutim, Nurkić odmah uzvraća na drugoj strani uz novu asistenciju Atića.

2' - Serija promašaja na obje strane. Musa je potom pogodio tricu na asistenciju Atića. Dosta nervozan, ali i oprezan početak na obje strane.

1' - Poljaci su imali napad i iskoristio ga je Sokolowski za 0:2.

1' - Počela je utakmica u Gliwicama! Sretno BiH!

Foto: FIBA
Foto: FIBA

14:10 - Sve je spremno za početak utakmice. Izvode se himne obje selekcije. Sudije su Oskars Lucis (Latvija), Nicolas Maestre (Francuska) i Zafer Yilmaz (Turska).

14:05 - Ukoliko savlada Poljsku, BiH će se plasirati na kvalifikacijski turnir za Olimpijske igre koji će se održati narednog ljeta. Tu će s još 23 selekcije pokušati se izboriti za četiri posljednje pozicije koje vode na Olimpijske igre u Parizu.

14:00 - BiH je pretkvalifikacijski turnir otvorila pobjedom protiv Portugala, a onda je uslijedio već pomenuti poraz od Poljske. U trećem kolu grupne faze naši košarkaši su razbili Mađare, a u polufinalu je pao Izrael.

Poljaci su zabilježili sve četiri pobjede na turniru. Prvo su u grupi redom padali Mađarska, BiH i Portugal, a u polufinalu su bili bolji od Estonije.

13:55 - Luka Garza je upravo u pretkvalifikacijama za OI debitovao za bh. reprezentaciju i u potpunosti opravdao povjerenje selektora Adisa Bećiragića.

"Bit ćemo spremni, znamo da možemo odigrati bolje u odnosu na prethodni meč protiv Poljske. Ako izađemo zajedno i budemo igrali kao prošle dvije utakmice, imamo dobre šanse", rekao je Garza u najavi utakmice.

13:50 - Poljska je domaćin pretkvalifikacijskog turnira i jedina ekipa koja je ovog mjeseca porazila naše Zmajeve (85:76). Ulogu favorita izabranika hrvatskog stručnjaka Igora Miličića svakako pojačava i činjenica da je riječ o četvrtoplasiranoj selekciji s posljednjeg Eurobasketa. S druge strane, reprezentativci BiH odlučni su da se revanširaju za pomenuti poraz. Vjeruju da su naučili nešto iz grešaka učinjenih na tom meču.

13:45 - Poštovani čitatelji portala Klix.ba, dobro došli na tekstualni prijenos finala pretkvalifikacija za Olimpijske igre u Parizu u kojem će se sastati selekcija Bosne i Hercegovine i Poljske. Utakmica se igra u poljskim Gliwicama s početkom u 14:15 sati.