Pohvale za Juku
5

Terry Stotts: Nurkićev utjecaj je nevjerovatan, to se ne viđa svaki dan

Piše: D. B.
Terry Stotts
Terry Stotts
Trener Portland Trail Blazersa Terry Stotts je u razgovoru za američke medije govorio o svom igraču i bh. reprezentativcu Jusufu Nurkiću te je rekao da je zadovoljan njegovim učinkom, ali i da mnogo očekuje od njega u narednoj sezoni.

Nakon dolaska iz Denvera, Nurkić je iznenadio sve odličnim partijama.

"Nevjerovatan je utjecaj Nurkića otkako je došao, to s ene viđa svaki dan. Nadam se da će se oporaviti tokom ljeta i vratiti se u formu. Učio je u hodu, ali je imao sjajan učinak. Nakon priprema će se bolje upoznati sa saigračima, bit će u boljoj formi, to je ohrabrujuće. Osjetio je uspjeh, učinit će sve da bude u formi, ne brinem se za to", izjavio je Stotts.

Od Nurkića svi očekuju da više šutira trojke, no, trener ga ne namjerava požurivati.

"Mislim da će vremenom povećati svoj domet i šutirati trojke, ali vjerovatno ne sljedeće godine. Ima 22 godine, važno je da shvati ko je kao igrač, da se ustali, a nakon toga da se razvija. On je bolji šuter nego je bilo ko očekivao", završio je Stotts.

O Jusufu je imao šta reći i predsjednik košarkaških operacija Neil Olshey.

"Trebala nam je vanjska motivacija i novi duh. Neću vam govoriti da smo znali da će Nurkić napraviti sve ovo, ali smo znali da je ovaj momak sposoban za double-double učinak ako mu se da prilika. Bili smo svjesni njegovog talenta, ali niko nije svjestan kako ga je Terry lagano i neprimijetno uklopio u naš sistem i kako su ga brzo saigrači prihvatili", rekao je Olshey.

Nurkić je zacementirao svoje mjesto u ekipi.

"Ne tražimo centra, Jusuf je popunio tu poziciju, sada moramo razmišljati o klupi i drugim startnim pozicijama. Ne želimo precjenjivati ono što smo uradili s Jusufom, ali ni potcijeniti. On je ostavio utjecaj, on radi za druge igrače u rosteru, pomaže im da budu nešto što jesu", dodao je Olshey.