ACB doigravanje
0

Teletovićeva Caja Laboral iznenadila Barcelonu

Totalsport
Košarkaši Caje Laboral šokirali su u Blaugrani domaću Barcelonu u prvoj utakmici finalne serije doigravanja u Španiji slavivši 63-58.

Time su Baski poveli 1-0 u finalnoj seriji, koja se igra na tri dobijene utakmice. Druga je na rasporedu u subotu, opet u Barceloni.

Evropskom prvaku sastav Duška Ivanovića nanio je domaći poraz nakon 17 punih mjeseci. Posljednji je put Barcelona u Blaugrani izgubila 3. januara prošle godine, također od sastava iz Vitorije.

Odavno također Katalonci pred svojom publikom nisu postigli tako mali broj koševa (58).

Očajno su igrači Xavija Pascuala startali u utakmicu. Poveli su gosti 12-0, pa onda i 18-4. Barcelona je bila bolja kroz drugu i treću dionicu igre, te se potpuno oporavila povevši u trećoj četvrtini 48-41. U posljednjoj su četvrtini, međutim, košarkaši Caje Laboral preokrenuli rezultat u neočekivanu pobjedu.

Najbolji u redovima pobjednika bio je najkorisniji igrač sezone u ACB ligi, Brazilac Tiago Splitter (16 koševa, 6 skokova). Po 11 su skokova ubacili Marcelinho Huertas (8 skokova, 3 asistencije) i Mirza Teletović (6 skokova), dok je San Emeterio bio najkorisniji na parketu (indeks 18) od gostujućih igrača s deset koševa i devet skokova.

Kod domaćih je najviše zabio Navarro (17), ali uz očajan šut iz igre (5-15). Boniface Ndong upisao je 12 koševa uz sedam skokova za najbolji valorizacijski indeks na parketu (20).

ACB doigravnje, finale:

Barcelona – Caja Laboral 58-63

Caja Labora povela je u seriji 1-0