Košarka
37

Teletović spreman za novu eru u Phoenixu

Klix.ba
Zvanična web stranica Phoenix Sunsa predstavila je opširnu priču o kapitenu naše košarkaške reprezentacije Mirzi Teletoviću. Izdvojeni su najvažniji detalji od Mirzinog odrastanja, ratnog perioda, puta do NBA lige i na kraju detalje o plućnoj emboliji koja je našeg najboljeg košarkaša udaljila s terena na nekoliko mjeseci.

U priči posvećenoj našem reprezentativcu istaknuto je kako je Mirza ratne traume prevazilazio igrajući košarku do granica iscrpljenosti. Košarka je bila njegov motiv, nada i šansa. Dodaje se kako je raspad Jugoslavije krajem 20. stoljeća osim države, paralelno razdvojio jednu sjajnu generaciju košarkaša s područja bivše Jugoslavije, poput Tonija Kukoča, Dražena Petrovića i Dine Rađe.

U Phoenixu su se prisjetili Teletovićevog puta do NBA lige. Nakon kraćeg boravka u Belgiji novi član Sunsa, prešao je u Španiju, koja je prema mnogima najjača evropska košarkaška liga. Najupečatljiviji trag je ostavio u Tau Ceramici, ekipi koja je kasnije promijenila ime u Caja Laboral.

Zanimljivo je da je Teletović još 2007. godine pokušao da ode u NBA ligu. Međutim nije mu uspjelo, što će se kasnije pokazati kao dobar potez jer je Mirza u narednim godinama na evropskim košarkaškim terenima stekao reputaciju jednog od najboljih košarkaša na starom kontinentu.

Phoenix je ekipa koja je prva pokazala interes za Teletovića, ali je Brooklyn ponudio bolji ugovor, što je Teletović prihvatio.

U Sunsima ističu kako je Teletović poseban igrač, riječ je o 'starijem' rukiju sa iskustvom i vještinama potrebnim da ekipi doprinese odmah. Ipak svoju prvu sezonu u Brooklynu je uglavnom proveo na klupi.

Drugio dio prošle sezone Teletović je propustio zbog plućne embolije. U međuvremenu, nakoš što mu je itekao ugovor u Brooklynu, ponudu je poslao Phoenix koju je Mirza prihvatio gdje ga sada očekuju novi izazovi.

"Idem tamo gdje vidim da me ljudi žele i gdje poznaju moju igru. A ovdje se savršeno uklapam. Sviđa mi se u Phoenixu, dopada mi se vrijeme. Volim šetati i jednostavno družiti se s ljudima u barovima. To isto možete i u Brooklynu ali ovdje je drugačije", istakao je Teletović.

U Sunsima ističu kako su spremni dočekali Teletovića, jer su već imali pripremljen program za njegov oporavak. Mirza također ima određene probleme s leđima, ali očekivanja u Sunsima su velika i oni se nadaju da će Teletovićeve napadačke mogućnosti dosta doprinijeti igri Phoenix Sunsa.

Podsjećamo, Teletović je zbog posebnog programa oporavka koji je imao u Phoenixu propustio nastup na Evropskom košarkaškom prvenstvu s reprezentacijom BiH.

Predsezona NBA lige počinje 2. oktobra, dok je regularni dio nove NBA sezone, 70. po redu, zakazan za 27. oktobar 2015. godine.