Košarka
101

Teletović jedva čeka EP: Strah me da ne izgorim od prevelike želje

Piše: Edin Isanović
Mirza Teletović (Foto: Arhiv)
Mirza Teletović (Foto: Arhiv)
Mirza Teletović, kapiten bh. reprezentacije i košarkaš Brooklyn Netsa, ovih dana odmara u Jablanici. Ovaj harizmatični igrač koji je magnet generacijama koje dolaze i pronalaze svoje idole bit će jedna od najvažnijih karika našeg državnog tima na Eurobasketu u Sloveniji.

Mirza se za Klix.ba osvrnuo na debitantsku sezonu u najjačoj košarkaškoj ligi svijeta.

"Očekivao sam veću minutažu. Ipak, kada se podvuče crta mogu biti zadovoljan. Pred narednu sezonu stigao nam je novi trener Jason Kidd i vidjet ćemo koliko ću igrati. Ja ću na treninzima i utakmicama davati sve od sebe, igrat ću do krajnjih granica svojih mogućnosti kako bih se nametnuo“, naglasio je Teletović koji je dodao kako je prva sezona u NBA ligi najteža za evropske košarkaše.

Lider bh. nacionalnog tima podvlači kako su uslovi za treniranje u SAD-a izvanredni.

"Vodi se računa i o najmanjoj sitnici. Inače, život u SAD-a je brz, uvijek je gužva na ulicama i treba se krenuti ranije kako bi se stiglo na odredište. Dvorana u kojoj treniram bliže je stanu, dok je dvorana u kojoj igramo utakmice nešto udaljenija. U samom timu zaposleno je dosta osoba koje vode računa o svim detaljima. Puno putujemo i brine se i o tome hoće li avion stići na vrijeme. Ako se to ne desi, imaju tri ili četiri alternative. Uglavnom, dojmovi su fantastični“, tvrdi Mirza.

Košarkaš koji se prije odlaska u SAD-a dokazao u zahtjevnoj španskoj ligi i zadivio ljubitelje čarobne igre pod obručima lakoćom postizanja koševa napominje kako sada trenira jednom dnevno kako bi održao formu.

Potcrtao je kako s nestrpljenjem očekuje pripreme bh. reprezentacije koje će početi 18. jula. Po NBA pravilima igrači se mogu pripremati sa reprezentacijom maksimalno 35 dana.

"U svoje ime, a vjerujem da i ostali reprezentativci razmišljaju isto, mogu reći da ću maksimalno raditi na pripremama. Jedva čekam Evropsko prvenstvo u Sloveniji, čak me ponekad i strah da ne izgorim od prevelike želje. Ubijeđen sam da će u nama proraditi inat. Grupa jeste teška, ali možemo doći do željenog rezultata. Atmosfera u reprezentaciji je izvanredna i to me ohrabruje", zaključio je Teletović.