Košarka
126

Teletović: Ja sam veliki patriota i volim igrati za ovu zemlju

Piše: M. N.
Foto: N. G./Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Jedan od najboljih bh. košarkaša koji igra u NBA ligi Mirza Teletović nedavno je potpisao jednogodišnji ugovor sa klubom Phoenix Suns. U ovom NBA timu Mirza će nositi broj 35, a na pripreme ide već 20. augusta.
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba

Teletović je na današnjoj konferenciji za novinare istakao kako su ugovorom obuhvaćeni uvjeti koje je i on postavio, te da je, uprkos tome što su stigle i druge ponude za dvogodišnji ugovor, odlučio potpisati na jednu godinu kako bi dokazao da se oporavio od teške bolesti i razuvjerio sve one koji misle drugačije.

"Imao sam ponudu i od Brooklyn Netsa i Sacramenta, ali nisam htio potpisivati ugovor na dvije godine. Imam osjećaj da će naredne godine uvjeti za ugovor biti puno bolji jer želim pokazati da više nemam problema i da sam dobro. Ljudi imaju predrasude, misle da mogu imati još problema, ali dokazat ću suprotno", rekao je Teletović.

U Phoenix Suns ide kao iskusni NBA igrač

Phoenix Suns je izabrao jer ih je oduvijek pratio, a s mladom i kvalitetnom ekipom smatra da može postići mnogo.

"Imali su ranije četvorku koja ima slične karakteristike kao i ja i zbog toga sam im odgovarao. Igra se agresivnije i brže što mi odgovara. Vide me kao iskusnog igrača NBA, imaju velike ambicije i završen plan kako da se uklopim", kazao je.

Na pitanje da li će mu biti žao što napušta grad New York, rekao je kako mu je drago što ide u grad u kojem živi pet jablaničkih porodica, ima bosanski restoran i kafiće, te jezero jer voli ribolov.

"U New Yorku je velika gužva i gdje god da krenete treba vam mnogo vremena. Kada sam išao na treninge trebalo mi je 45 minuta, a na utakmice 2,5 sata. U Phoenixu je temperatura cijele godine od 28 do 30 stepeni", rekao je.

Klub ga uvjetovao za reprezentaciju

Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba

Novinare je najviše zanimalo zbog čega Teletović neće igrati na Eurobasketu, jer svi znaju da će to biti veliki hendikep za našu reprezentaciju. Nažalost, to nije bila njegova odluka, već odluka kluba, naime, u klubu žele da im se Mirza priključi ranije.

"Iako sam imao veliku želju i radio na tome da dođemo do ovdje, tražili su od mene da ne igram. I kada sam bio u Brooklyn Netsima, prije povrede, rekli su mi da imam male šanse da igram za reprezentaciju. Povreda je doprinijela tome i žele da budem pod kontrolom kako bi ova godina prošla dobro i uspješno. Ali iduće godine, ako Bog da, vraćam se u reprezentaciju 99 posto", rekao je Teletović.

Istakao je da ga špekulacije o finansijskoj situaciji i odnosima u reprezentaciji nikada nisu zanimale, te da je za nju igrao srcem od svoje 17. godine.

"Ja volim ovu zemlju. Veliki sam patriota. Volim igrati košarku i volim igrati za reprezentaciju. Pozivam sve mlade igrače da igraju za reprezentaciju jer to dođe kao veliki trening prije odlaska u klubove", kazao je Teletović.

Podržao Ditu

Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba

NBA igrač osvrnuo se i na ponovno pokretanje proizvodnje u Diti poručivši svima da kupuju njihove proizvode i podrže ljude koji su veliki radnici i bore se za opstanak svoje firme.

"Počeo sam igrati u Slobodi koja se tada zvala Sloboda Dita. Drago mi je da su ponovo počeli proizvoditi. Bili su uz Slobodu od moje 15. godine kada sam počeo igrati. Mislim da je vrijeme da zaista počnemo kupovati domaće i pomognemo Diti da se vrati na svoje staze", poručio je Teletović.