Košarka
20

Tanjević za Klix.ba: Snagu Finske sam osjetio na svojoj koži, pred BiH je težak zadatak

Piše: J. H.
Bogdan Tanjević (Foto: EPA)
Bogdan Tanjević (Foto: EPA)
Legenda bh. i jugoslavenske košarke Bogdan Tanjević u razgovoru za Klix.ba kaže da će današnja utakmica reprezentacije Bosne i Hercegovine protiv Finske na Eurobasketu biti izuzetno teška za izabranike selektora Duška Ivanovića.

Popularni Boša vodio je reprezentaciju Turske na Eurobasketu u Sloveniji prije dvije godine. Tada su u grupi D osim Turske bili Italija, Finska, Grčka, Švedska i Rusija. Turska je uspjela ubilježiti samo jednu pobjedu (protiv Švedske) dok su ostale susrete izgubili. Kako kaže, pomno prati dešavanja na Eurobasketu, posebno grupu B u kojoj se nalaze dvije selekcije koje je on vodio.

"Ispratio sam pobjedu BiH protiv Izraela. Duško Ivanović je izvukao najviše iz mogućnosti ekipe. Utakmica protiv Finske će biti veoma teška. Objektivno, bolja su ekipa. Ja sam ih osjetio na svojoj koži prije dvije godine kada su nas 'prebili k'o mačke'. Pred BiH je veoma težak zadatak", kaže Tanjević za naš portal. Podsjetimo, Turska je te godine protiv izuzetno snažne Finske izgubila 61:55.

Turska je 2013. godine grupu D završila na pretposljednjem mjestu sa jednom pobjedom i četiri poraza. Finci su završili kao drugoplasirana ekipa iza Italije sa četiri pobjede i jednim porazom.

BiH je u Francusku otišla bez Mirze Teletovića, Jusufa Nurkića i Nihada Đedovića.

"Šteta što oni nisu tamo jer to apsolutno mijenja sliku o reprezentaciji i njene mogućnosti da postigne odličan rezultat", kaže naš sagovornik.

U dosadašnjem dijelu prvenstva, kaže Tanjević, šest reprezentacija se izdvojilo po kvalitetu i među njima treba tražiti prvaka.

"Prema mom mišljenju Srbija ima najviše šansi od naših republika. Iza nje je Hrvatska koju vidim među šest konkurenata za prvaka. Francusku smatram jednim od najozbiljnijih kandidata za zlatnu medalju. Tu su još Španija, Grčka i Italija", kaže Tanjević.