Košarka
647

Svjetski i regionalni mediji o dočeku kadeta: Ludnica u Sarajevu!

Klix.ba
Foto: Klix.ba
Kadetska košarkaška reprezentacija dočekana je sinoć u Sarajevu nakon što je na Eurobasketu u Litvaniji osvojila zlatnu medalju. Doček heroja nacije je bio veličanstven, što nije prošlo nezapaženo u medijima susjednih zemalja.

"Slavlje kakvo BiH ne pamti: Više od 50 tisuća ljudi pozdravilo kadetske prvake", naslov je na hrvatskom portalu Index.hr.

"Na veliku feštu izašlo je više od 50 tisuća ljudi, više nego što je dočekalo nogometaše 2013. godine nakon izborenog plasmana na Svjetsko prvenstvo", javio je Index.

Hrvatski portal 24sata.hr objavio je vijest o "veličanstvenom dočeku evropskih prvaka" na kojem je bilo 50.000 ljudi. U tekstu se navodi da su dječaci rođeni 1999. uspjeli ujediniti BiH te da su pokorili Evropu ostvarivši jedan od najvećih uspjeha u historiji zemlje.

Doček naših košarkaša je popraćen i u Srbiji. Blic.rs je pisao o "ludnici u Sarajevu i senzaciji koju su igrači do 16 godina napravili osvajanjem Evropskoj prvenstva". Blic navodi da im je priređen doček za pamćenje.

Srbijanski portal Kurir.rs također je objavio tekst o dočeku "zlatnih košarkaša" i ludnici kojoj je prisustvovalo 50:000 ljudi.

Repubblica: Košarkaši ujedinili zemlju u kojoj godinama vlada mržnja i nasilje

O dočeku naših zlatnih kadeta pisali su i svjetski mediji.

U tekstu britanskog Daily Maila piše da su navijači preplavili ulice Sarajeva i slavili pobjedu nad Litvanijom u finalu Eurobasketa. Britanci navode da je doček mladih košarkaša bio fenomenalan.

Talijanska Repubblica je navela da su bh. kadeti napravili čudo osvajanjem Eurobasketa, kao i da su uspjeli ujediniti zemlju u kojoj dugi niz godina vlada mržnja i nasilje.

Švedski portal Expressen.se je opisao fenomenalnu atmosferu na dočeku od aerodroma pa do vječne vatre.