Kvalifikacije za SP
55

Šveđani skandiranjem nasmijavali Dončića, a onda ih je Slovenac utišao magijom

N. K.
Luka Dončić (Foto: Screenshot)
Luka Dončić (Foto: Screenshot)
Košarkaši Slovenije pobijedili su u Stockholmu u posljednjem kolu prve runde kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo selekciju Švedske rezultatom 84:81.

Slovenci su bolje ušli u meč, ali su se domaći košarkaši revanširali u drugoj četvrtini pa se na poluvrijeme otišlo s neriješenim rezultatom 41:41.

Slovenci su prelomili u trećoj dionici kada su se odlijepili na +9, pa Šveđani uprkos dobroj završnici nisu uspjeli smoći snage za novi preokret te su doživjeli zasluženi poraz.

Goste je do pobjede vodio sjajni Luka Dončić koji je postigao 31 poen, imao 10 skokova i šest asistencija. Podršku je imao u Dragiću koji je ubacio 20 poena. Hakanson je bio najbolji kod Šveđana s 24 poena.

Posebno zanimljiva situacija viđena je već u prvoj četvrtini kada su domaći navijači skandirali Dončiću da je precijenjen, na šta je on odgovorio iskrenim osmjehom. Uslijedilo je i dobacivanje Dirka Nowitzkog koji je bio prisutan u dvorani. Šveđanima ovaj plan baš i nije pomogao budući da je magični Luka do kraja utakmice odigrao besprijekorno i odveo svoj tim do pobjede.

Slovenija je drugu rundu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo osigurala kao prvoplasirana ekipa u grupi zajedno s drugoplasiranom Finskom. Šveđani su trenutno treći i od duela Hrvatska - Finska zavisi ko će kao treći iz ove grupe u drugu rundu kvalifikacija.