18. i 19. septembra
2

Sve je spremno za Memorijalni turnir "Sabit Hadžić": Sloboda i Sutjeska na otvaranju

Klix.ba
Konferencija za medije uoči Memorijalnog turnira Sabit Hadžić
Konferencija za medije uoči Memorijalnog turnira Sabit Hadžić
U prostorijama KK Spars danas je održana konferencija za novinare povodom održavanja trećeg Međunarodnog memorijalnog turnira "Sabit Hadžić" koji će se održati 18. i 19. septembra u dvorani Novo Sarajevo na Grbavici.

Prisutnim predstavnicima medija obratili su se direktor kluba Nermin Selimović, šef stručnog štaba Nedim Džemić i kapiten ekipe Adi Zahiragić.

"Kao i prethodne dvije godine naš klub je organizator turnira Sabit Hadžić. Ova treća godina je specifična zbog niza stvari. Pandemija koronavirusa utjecala je na ekipe koje će učestvovati. Mi smo imali u planu da to budu dvije ekipe koje učestvuju u ABA 1 ligi, koje zbog stanja u vezi sa zatvorenim granicama Hrvatske i Slovenije nisu mogle prisustvovati turniru. Pored toga, i dalje mislim da smo napravili dobar posao, prije svega što turnir nije otkazan i druga stvar ekipe koje učestvuju imaju sigurno jedan određeni kvalitet, a to su Sutjeska iz Nikšića koja je bivši učesnik ABA lige, a trenutno učesnik ABA 2 lige, ekipa tuzlanske Slobode koja je isto tako učesnik ABA 2 lige i povratnik u elitno društvo našeg prvenstva - ekipa Čelika iz Zenice. Imam potrebu da se zahvalim Ministarstvu kulture i sporta Kantona Sarajevo koje je pokrovitelj turnira već treću godinu i zaista hvala im u ovim teškim vremenima, gdje su ipak uspjeli da pomognu i pokriju troškove organizacije turnira", rekao je direktor kluba Nermin Selimović.

Nakon direktora kluba prisutnima se obratio šef stručnog štaba Nedim Džemić.

"Prije svega ja bih vas sve pozdravio i zaista je lijepo ponovo vas vidjeti ovdje. Ovo je prva konferencija nakon evo skoro šest mjeseci. Kao što znate, naš klub će i ove godine predstavljati grad Sarajevo u ABA ligi i naravno u prvenstvu BiH. Svjesni smo kompletne situacije kada je riječ o pandemiji, ali ono što je najvažnije trenutno jeste da su svi igrači zdravi, da su svi igrači u trenažnom procesu i da je danas tačno mjesec otkako smo počeli rad, tako da za sada ide sve u najboljem redu i naravno imamo razloga da budemo optimistični da će to tako i ostati. Kada je u pitanju turnir, zaista je velika čast, bez obzira na to što će publika nedostajati, biti učesnik turnira koji nosi ime naše legende, našeg Sabita Hadžića, koji je bio ne samo legenda bh. košarke, nego i veliki prijatelj košarkaškog kluba Spars dugi niz godina i naravno jedan od najuspješnijih sportaša, kasnije i selektora naše reprezentacije i to je nešto što moramo prenositi na mlađe naraštaje, a mi kao stručni štab i treneri činimo sve da to na najbolji mogući način prezentiramo našim igračima da znaju čije ime nosi ovaj turnir i koju obavezu imamo prema samom turniru. Ono što još mogu dodati o turniru jeste da je, kao što je direktor Nermin rekao, klub uspio da okupi respektabilna imena unatoč situaciji koja je nama svima poznata. Nadamo se da će ove utakmice pomoći u ovom periodu da naša ekipa što spremnije dočeka bh. prvenstvo“, istaknuo je šef stručnog štaba Nedim Džemić.

Prisutnim medijima obratio se i kapiten Adi Zahiragić.

"Želim vas pozdraviti i zahvaliti što ste došli da prisustvujete konferenciji u najavi turnira 'Sabit Hadžić'. Sigurno da će nama poslije ove velike pauze utakmice dosta značiti da se što prije vratimo u takmičarsku formu. Svi smo mi igrači pokušavali da ostanemo u što boljoj formi kroz ovaj period pauze koji je uzrokovan koronavirusom. Nadam se da će iz utakmice u utakmicu ekipa rasti i sigurno da će ova pauza ostaviti posljedice na sve nas. Mi ćemo u utakmicama što dolaze pokušati što prije uhvatiti takmičarsku formu, spremiti se za početak prije svega bh. prvenstva koje će krenuti prije ABA 2 lige. Mi trenutno radimo na steknemo tu optimalnu formu koja sigurno neće doći sama od sebe. Velika je pauza iza nas, ali to ne treba da bude alibi i siguran sam da ekipe koje dolaze, da ćemo se predstaviti u najboljem svjetlu i da ćemo opravdati očekivanja koja su velika pred ovaj turnir", rekao je Zahiragić.

Otvorenje memorijalnog turnira zakazano je za petak u 18:45 sati u dvorani Novo Sarajevo. Prije toga, od 17:00 sati igrat će Sloboda i Sutjeska, dok će od 19:30 sati igrati Spars Realway i Čelik. Utakmica za treće mjesto će biti odigrana dan kasnije od 14:30, dok je finale na rasporedu od 17:00 sati.